UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі створили координаційну раду для передачі влади: в неї увійшли 35 осіб. Перелік

До ради увійшли 35 осіб, які зберуться вже 18 серпня

Штаб кандидата в президенти Білорусі Світлани Тіхановської, яка втікла в Литву, озвучив склад координаційної ради для мирної передачі влади в країні. Перше засідання відбудеться 18 серпня.

Список з 35 білорусів опублікувала в Facebook довірена особа Тіхановської Ольга Ковалькова. За її словами, до них звернулися «сотні видатних людей», через що зробити вибір було складно. До координаційної ради увійшли:

Володимир Цеслер - художник

Сергій Чалий - незалежний аналітик, економіст

Юлія Чернявська - культуролог, професор

Олексій Щурко - бізнесмен GURTAM

Нагадаємо, Європейський Союз не визнав результати президентських виборів, у Білорусі, переможцем яких Центральна виборча комісія оголосила Олександра Лукашенка. Заява про те, що вибори були сфальсифіковані, і про підготовку санкцій зробив верховний представник ЄС з міжнародних справ Жозеп Боррель.

Перед цим президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії озвучили умови, виконавши які, Лукашенко зможе уникнути міжнародної ізоляції. Вони закликали його припинити насильство, звільнити затриманих і почати діалог з громадянським суспільством за посередництва ЄС.

Однак президент Білорусі відмовився від міжнародної допомоги і заявив, що «країнам, які зараз намагаються виступати посередниками, слід в першу чергу навести лад у себе». 15 серпня Лукашенко провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Росія погодилася надати військову допомогу Білорусі «на першу вимогу» у межах Союзної держави.

«В інтересах Росії послаблення країн, щодо яких вона має активну зовнішню політику... Послаблена, відірвана від Заходу Білорусь виявиться легкою здобиччю для Російської Федерації», - прокоментував розмову президентів голова української дипломатії Дмитро Кулеба.

Слідкуйте за перебігом протестів у нашому текстовому онлайні «Протести в Білорусі. Уся хроніка подій онлайн». Чи впаде режим Лукашенка за результатами вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA.