UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знайти в собі сили: психолог назвав чотири правила, які допоможуть подолати стрес

Чим довше тягнеться війна, тим складніше українцям.

Повномасштабне вторгнення Росії руйнує всі сфери життя українців, а також шкодить їх психологічному стану.  

Читайте також: Травма — це не божевілля: українцям потрібна психологічна допомога

Психолог Валентин Кім розповів, яку небезпеку несе постійний стрес і як можна собі допомогти самостійно, пише «Главком».

Стрес призводить до зміни гомеостатичної рівноваги у нашому організмі. Гомеостаз – це ідеальний стан організму (дихання, кров'яний тиск, інтенсивність вироблення гормонів та ін.), необхідний для функціонування та розвитку.

Стрес всю цю рівновагу руйнує, так як для виживання потрібна інша стратегія поведінки. Потрібен новий розклад роботи всіх частин та механізмів нашого тіла. Потрібні інші пріоритети у фізіологічних процесах. І все це нововведення теж має бути збалансованим. Воно називається аллостаз. Або – аллостатична рівновага.

Серія стресів, що триває, викликає виснаження всіх частин організму. Стрес потребує загострених реакцій, а на хронічне загострення жодних ресурсів не вистачить.

Якщо ми надто часто «включаємо» наші реакції на стрес – то хронічний характер постійної включеності стає руйнівним. Аллостаз обходиться дорожче за гомеостаз.

Реакція на стрес життєво важлива для виживання. Проте не менш важливими є і навички роботи зі стресом, які можна натренувати. Потрібно навчитися не тільки «вмикати» сигнал тривоги, а й «вимикати» його.

Чотири правила, що допоможуть подолати стрес