UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знай свої права: які пільги можуть отримати особи з інвалідністю на роботі

Роз'яснення дали у Держпраці.

Особи з інвалідністю, відповідно до Конституції України та інших законодавчих актів, мають соціально-економічних права і свободи. Фахівці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці розповіли, які права та пільги мають люди з інвалідністю.

Відповідно до закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю.

Читайте також: Пенсія по інвалідності: чи зміниться вона з 1 серпня

Так, законодавством встановлено норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, − у кількості одного робочого місця.

Фахівці пояснили, що також встановлено і певні додаткові гарантії у наданні відпусток особам з інвалідністю.

«Якщо для всіх працівників право на щорічну оплачувану відпустку настає після шести місяців безперервної роботи, то особам з інвалідністю  щорічна відпустка може бути надана до закінчення шестимісячного терміну, у зручний для них час відповідно до Закону України «Про відпустки», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: В Україні відкрили автошколи для людей з інвалідністю: де можна пройти навчання

Тривалість щорічної основної відпустки осіб з інвалідністю становить:

Але фахівці наголосили, що під час під час воєнного стану трудові відносини встановлені законом № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Згідно з пунктом 2 статті 1 закону №2136 на період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина передбачених статтями 43, 44 Конституції України, зокрема:

Так, надання відпустки більшої тривалості ніж 24 дні в період дії воєнного стану є правом, а не обов’язком роботодавця.

«Надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану», – резюмували фахівці.

Раніше ми писали, які документи повинна мати людина з інвалідністю при працевлаштуванні.