UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жителі Полтави розчарувались і у центральній, і у місцевій владі – соцопитування

Вочевидь, гарячі війни місцевих еліт останньої п'ятирічки сильно дістали полтавців.

Повну версію матеріалу в форматі лонгріда, можна подивитися тут.

Вочевидь, гарячі війни місцевих еліт останньої п'ятирічки сильно дістали полтавців: напередодні місцевих виборів 25 жовтня 50% жителів міста не підтримують політики міської влади і тільки 37% – її поділяють.

При цьому не дуже прихильні містяни і до центральної влади: більшість (53%) не схвалюють її курсу, підтримують – 33%. Тобто і місто, і країна, на думку полтавців, рухаються кудись не туди.

Водночас велика частина жителів (43%) ставлять якість свого життя і захищеність у залежність від центральної влади і лише 39% – від міської.

Дані опитування, проведеного соціологічною компанією Info Sapiens на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI), свідчать, що жителі міста обирають кращий варіант з двох гірших.

Так, президенту Зеленському довіряють 35% містян, а меру – 26% (недовіряють 49% та 61% відповідно). Це при тому, що людям узагалі важко сказати, хто у них зараз мер.

Про роботу парламенту та уряду схвально відгукуються по 21% містян, незадоволені нею 73% та 71% опитаних.

Якої думки полтавці про боротьбу з корупцією в нашій країні, красномовніше за все кажуть цифри соціології: 64% опитаних повністю чи частково не схвалюють роботу Національного антикорупційного бюро. Доброї думки про діяльність антикорупціонерів лише 16%.

Не кращої думки жителі столиці і про роботу місцевих органів влади: діяльність обласної ради не підтримують 46% опитаних (підтримують 32%), ОДА – 47% (проти 33%), міськради – 57% (не згодні з ними 32%). 

84% опитаних заявили, що прийдуть на виборчі дільниці 25 жовтня (15% навряд чи), аби змінити ситуацію у місті. Більшість з них (60%) вважає, що вибори будуть достатньою мірою вільні та чесні (у 32% є сумніви щодо цього). Серед найімовірніших порушень жителі міста називають можливі фальсифікації (47%) та купівлі голосів (35%), і лише 19% побоюються неправильного підрахунку.

Опитування проведено соціологічною компанією INFO SAPIENS від імені Міжнародного республіканського інституту. Дані збиралися у місті Полтава 24–25 вересня 2020 року методом телефонного інтерв'ю (CATI) . Розмір вибірки складає n= 600 постійних жителів міста віком від 18 років. Вибірка є репрезентативною. Статистична похибка не перевищує 4%.

Читайте також: Місцеві вибори в Полтаві: більшість жителів міста підтримують відставного мера

*Матеріал написаний в рамках проєкту «Місцеві вибори-2020. Країна по поличках », який здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження ». Позиція авторів не обов'язково збігаються з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Матеріал «Країна по поличках. ПОЛТАВА» публікується в рамках нового проєкту ZN.UA «Країна по поличках», присвяченого місцевим виборам в Україні. Весь проєкт доступний українською і російською мовами.