UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський назвав головну тему зустрічі нормандських лідерів

Президент роз'яснив у відеозверненні до українців мету майбутньої зустрічі в Парижі.

Президент Володимир Зеленський заявив, що головною темою майбутньої зустрічі нормандських лідерів буде обговорення шляхів припинення війни в Донбасі. Про це він повідомив у своєму відеозверненні на Youtube-каналі Офісу президента.

"Моя позиція чітка і зрозуміла, і збігається з позицією всіх українців. Ми всі розуміємо, що Донбас – це Україна. Там повинен настати мир, відбутися повне припинення вогню і виведення іноземних військових формувань", – сказав Зеленський.

За його словами, також повинен пройти обмін утримуваними особами. Президент додав, що вибори в Донбасі повинні пройти "не під дулом автомата", а на кордоні повинні бути українські прикордонники.

"... І вибори повинні пройти не під дулом автоматів, а за українським законодавством, з доступом кандидатів від українських політичних сил, українських ЗМІ та міжнародних спостерігачів. З можливістю реалізації виборчого права всіма внутрішньо переміщеними особами. Все це ми будемо обговорювати на зустрічі в нормандському форматі", – підкреслив Зеленський.

Раніше в Кремлі висловили сумнів у тому, що зустріч нормандських лідерів відбудеться в середині жовтня. За словами радника російського президента Юрія Ушакова, зараз не обговорюються дати строків проведення саміту. Канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що цього року саміт глав нормандської четвірки відбудеться в Парижі.