UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський порадив українцям, які хочуть жити під російським прапором, покинути Донбас

Він наголосив, що цей регіон ніколи не стане російським.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що українці, які проживають в Донбасі, проте себе вважають росіянами, повинні їхати в Росію. Про це він заявив під час інтерв'ю телеканалу "Дом".

Зеленський підкреслив, що такі слова не свідчать про те, що цих людей виганяють з України.

"Ще раз: батьківщина чи гість. Я вважаю, якщо ти живеш на території окупованого Донбасу та, якщо ти вважаєш, що "Наша справа права - нам в РФ, ми росіяни". Велика помилка залишатися жити на Донбасі", - заявив він.

Якщо хтось з українців вважає Донбас російською територією, де буде краще жити дітям та онукам - хай їдуть у Росію, стверджує президент. 

"В ім'я своїх дітей та онуків вже потрібно їхати шукати собі місце в РФ. Без України на цій території цивілізації не буде", - заявив президент України.

Зеленський також звернувся до українців, які живуть в Донбасі. 

"Якщо ти відчуваєш себе українцем і поважаєш прапор України, поважаєш українську мову, навіть якщо тебе не вчили в школі – сам почитуй книжки. Якщо ти відчуваєш, що ти українець - будь там. Ця земля буде деокупована", - заявив він.

Читайте також: У ТКГ розповіли з чим Україна готова йти на переговори по Донбасу в Нормандському форматі

Станом на початок червня Росія видала в Донбасі 630 тисяч паспортів. Така паспортизація порушує Мінські угоди. «Для чого це робить Путін? Щоб додатково взяти на виборах в Держдуму ще 500 тисяч голосів », - зазначав секретар РНБО Олексій Данилов.

У травні українська омбудсменка Людмила Денісова повідомила, що освітян в ОРДЛО та Криму в обов'язковому порядку змушують реєструватися на «тренувальне голосування на виборах в Держдуму».

Закон про спрощений порядок видачі паспортів жителям ОРДЛО діє в Росії з 2019 року. У квітні 2020 року РФ спростила прийом в громадянство для жителів чотирьох країн, включно з Україною.

В окупованих районах Донецької і Луганської областей періодично проводяться кампанії, спрямовані на популяризацію паспортів РФ, отримувати документи змушують працівників бюджетної сфери і бойовиків.

Хто повинен нести відповідальність за примусову паспортизацію в Криму і Донбасі? Чи буде Україна оскаржувати її в міжнародних судах? У чому різниця між паспортами РФ і «Л-ДНР»? Читайте в другій частині інтерв'ю Тетяни Силіної із колишнім заступником генерального прокурора Гюндузом Мамедовим.