UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський підписав закон про музичні роялті

До вступу в дію закону залишився один крок.

Закон №5572 «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», який регулює виплату справедливих роялті організаціями колективного управління, повернувся до Верховної Ради із підписом президента.

Закон вступить в дію наступного дня, після його публікації на офіційному порталі парламенту.

Набуття чинності закону та належне його виконання:

Процес перезапуску сфери зі збору та розподілу роялті за використання музики стосуватиметься представників телерадіомовлення, кіноіндустрії, HoReCa, рітейлу, організацій концертів та розважальних заходів та інших. Представникам даних сфер для легального використання музичного контенту необхідно буде отримати ліцензію від ОКУ, каталог яких включає найбільшу кількість українських та закордонних творів. Для авторів та правовласників – це можливість передати в управління ОКУ свої права  та отримувати справедливу винагороду за використання музичного контенту.

Читайте також: Вперше двох українців судитимуть за порушення авторських прав відомої американської кінокомпанії

Проблеми з  виплатами авторських роялті в Україні триває десятиріччями, а найбільш відчутно для творців відсутність виплат загострилася з початком пандемії, коли зникла можливість здійснювати концертну діяльність, адже більша частина виплачених користувачами роялті не доходила до авторів.

Детальніше про дотримання і порушення авторських прав в Україні читайте в статті Сергія Следзя "Криза боротьби з піратством"