UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зарплати військових: якими вони будуть у 2023 році

Розмір зарплати військовослужбовця залежить від різних факторів.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ, українським військовим підвищили грошове забезпечення. Під час дії воєнного стану деякі військові також можуть отримати додаткову грошову винагороду, сума якої залежить від особливостей проходження військової служби. Видання Факти ICTV розповіло, які зарплати будуть отримувати військові у цьому році та від чого залежить розмір виплат.

Яку зарплату отримують військовослужбовці в Україні

З 1 березня 2022 року українські військові почали отримувати виплату, збільшену на 30%, яка передбачає щомісячні премії та збільшення надбавки за особливості проходження служби.

До 1 лютого 2023 року військові також отримували додаткову грошову винагороду у розмірі від 30 тис. до 100 тисяч грн.

Проте з 1 лютого 2023 року Кабмін змінив підхід до виплат військовослужбовцям. Додаткову винагороду в 30 тисяч грн більше не виплачуватимуть тим, хто служить в тилу. Але військовослужбовцям, які знаходяться у зоні бойових дій, далі нараховуватимуть по 100 тисяч грн.

Зменшення виплат стосується:

Вони отримуватимуть зарплату без додаткових грошових винагород.

Читайте також: ПФУ порахував, як впала зарплата українців за час війни

З чого складається зарплата військового

Грошові виплати військовослужбовців надалі складаються з двох частин:

Військовослужбовець, який не залучений до ведення бойових дій, просто отримує свою зарплату, а військові, які беруть участь в активних бойових діях, додатково мають 100 тисяч грн. Також зʼявилась нова доплата у розмірі 50 тисяч грн.

В залежності від того, де перебуває військовий, він може отримати доплату:

Слід зазначити, що в Україні з 1 лютого збільшено щомісячне грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби до 20 100 грн. Для осіб рядового та начальницького складу ДСНС і Нацполіції – не менш ніж 17 тисяч грн.

Раніше ми писали, які пільги передбачені для військовослужбовців в Україні.