UA / RU
Підтримати ZN.ua

Залученість студентів під час онлайн-навчання знижується через втому від вебінарів. Що робити викладачам

Проте дистанційний формат навчання дає змогу поєднувати синхронне навчання з асинхронним.

Керівники університетів і коледжів стурбовані впливом дистанційного навчання на ментальне здоров’я студентів і викладачів. Про це у своєму матеріалі для читачів ZN.UA пишуть ректор ХНУ ім. Каразіна Віль Бакіров та експерт з акредитації освітніх програм НАЗЯВО Марк Агарков

Найбільшими викликами ректори вважають підтримку рівня залученості студентів, підготовку менш досвідчених викладачів до використання цифрових каналів навчання та забезпечення високих академічних стандартів.

«Залученість студентів під час онлайн-навчання знижується через втому від вебінарів, результати навчання погіршуються, а викладачі знесилюються через підвищене навантаження», — йдеться у дослідженні. З іншого боку, вимушений перехід до дистанційного навчання пропонує більш гнучкі можливості навчання, а саме: дає змогу поєднувати синхронне навчання з асинхронним.

Задля активного залучення до навчання викладачі можуть заохочувати студентів включати під час занять не лише звук, а й відеозв’язок. Також професори могли б зараховувати частину підсумкової оцінки за активну участь в онлайн-заняттях, щоб мотивувати студентів до проактивності. Підсумковий іспит слід використовувати як спосіб перевірки ефективності щоденного викладання онлайн. 

Читайте також: Освіта в умовах пандемії: як ковід коригує плани студентів щодо навчання за кордоном

Коли ми обговорюємо наслідки пандемії для країн, то зазвичай маємо на увазі економику, медицину, здоров’я громадян. Між тим, не менш  серйозні наслідки пандемія матиме і для вищої освіти. Адже переходом на заняття в режимі онлайн справа не обмежиться. Існуючі моделі вищої освіти можуть зазнати під впливом пандемії таких глибоких змін, що не зможуть відновитися у своєму попередньому вигляді. Як оцінюють майбутнє університетів міжнародні експерти – читайте у статті Віля Бакірова та Марка Агаркова «Пандемія може назавжди змінити вищу освіту».