UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть українцю за кордоном вручити повістку

Це питання викликає багато дискусій та чуток.

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україні продовжується загальна мобілізація та воєнний стан. Під час мобілізації повістки можуть отримати військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років.

Юрист-волонтер Гарячої лінії Асоціації правників України з питань, пов'язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом, помічник адвоката АО "ЮК "АРЕС" Євгеній Промський в ексклюзивному коментарі ZN.UA розповів, чи можуть вручити повістку тим військовозобов'язаним українцям, які перебувають в інших країнах.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можна оскаржити висновок ВЛК

"Органи, що мають право вручати повістки, визначені Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, що закріплене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 100).

Згідно з пунктом 56 Положення конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки в повістках за формою згідно з додатком 18, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Серед цього переліку відсутні закордонні дипломатичні установи України.

Лише пункт 52 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 №1487, містить застереження про те, закордонні дипломатичні установи України сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період) без деталізації стосовно повноважень на вручення повісток.

Таким чином, станом на зараз українцю, що перебуває за кордоном, правомірно повістку вручити не можуть", – резюмував експерт.

Раніше ми писали, коли має бути розроблена процедура взяття на військовий облік тих, хто виїхав з України за кордон.