UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть мобілізувати військовозобов’язаного з посвідкою на проживання в іншій країні

Це питання хвилює багатьох.

Через військову агресію Росії, в Україні оголошено воєнний стан і діє загальна мобілізація. У цей час повістки отримують все чоловіки призовного віку.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи зможуть жінки, що стали на військовий облік, виїздити за кордон

Юрист-волонтер Гарячої лінії Асоціації правників України з питань, пов'язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом, помічник адвоката АО «ЮК «АРЕС» Євгеній Промський в ексклюзивному коментарі ZN.UA розповів, чи можуть мобілізувати військовозобов’язаного українця, якщо у нього є посвідка на проживання в іншій країні.

«Питання напряму неврегульовано. З одного боку, постійне проживання за кордоном не є підставою для отримання відстрочки від мобілізації. Тобто, теоретично, така особа може бути мобілізована.

З іншого боку, військовий облік таких осіб не ведеться. Це означає, що вони не перебувають на обліку у жодному з військкоматів, тому не до кінця зрозуміло, який військкомат буде займатись питанням мобілізації.

Таким чином, однозначної відповіді на це питання станом на зараз немає. Можливість мобілізації такої особи вирішуватиметься у кожному конкретному випадку».

Нагадаємо, чи можуть виїхати за кордон чоловіки з посвідкою на проживання в іншій країні.