UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заборона на госпіталізацію і операції: у МОЗ пояснили, кого це не торкнеться

Як відзначають в уряді, медична допомога у зв'язку з вагітністю, пологами, та робота з онкопацієнтами збережеться

Незважаючи на заборону на проведення планової госпіталізації через поширення коронавірусу COVID-19 в українських клініках продовжать надавати меддопомогу в ряді випадків, зокрема, медичну допомогу у зв'язку з вагітністю, пологами, а також медичну допомогу онкопацієнтів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Як підкреслили у відомстві, обмеження діють з понеділка, 9 листопада, і передбачені постановою Кабінету Міністрів №641 про встановлення карантину та впровадження посилених протиепідемічних заходів на території з широким розповсюдженням COVID-19 від 22 липня №641.

Так, зокрема, забороняється проведення закладами охорони здоров'я планових заходів щодо госпіталізації, крім надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів, медичної вагітним, породіллям та новонародженим, медичної допомоги в спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров'я пацієнтам з онкологічними захворюваннями.

Крім того, під заборону не потрапляє надання паліативної медичної допомоги в стаціонарних умовах, термінова госпіталізація і медичну допомогу в разі, якщо її перенесення або відстрочка викличе ризик для життя або здоров'я, а також планова медична допомога закладам охорони здоров'я національного рівня, що надають високоспеціалізовану допомогу, за умови дотримання ними відповідних санітарних і протиепідемічних заходів.

У МОЗ наголошують, це обмеження на надання медпослуг встановлені для територій, де встановлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки, тобто на всій території України.

Раніше Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин і режим надзвичайної ситуації в Україні до 31 грудня. Вишам країни рекомендували перейти на дистанційне навчання, а школам – відправити учнів на канікули з 15 жовтня. Відсьогодні в Україні діє нове карантинне зонування - міст і районів у «жовтій» і «зеленій» зонах більше немає.

Як і прогнозували експерти, з настанням осені ситуація із захворюваністю на коронавірус почала погіршуватися. У багатьох областях України лікарні перевантажені ковідними пацієнтами, в Івано-Франківську під ковідарій готують корпус пологового будинку. МОЗ розпочав підготовку тимчасових госпіталів для хворих на коронавірус.

Чому українці ігнорують заходи безпеки, попри вже очевидну небезпеку у зв’язку з пандемією коронавірусу; як впливають на нас карантинні обмеження, і як поводитися в умовах тривалої невизначеності, – про це редакторка розділу «Соціум» Алла Котляр розмовляла із завідувачкою кафедри психіатрії, психотерапії та медичної психології НМАПО ім. П. Шупика доктором медичних наук професоркою Галиною Пілягіною «Невизначеність, Covid-19 і здоровий глузд» у ZN.UA.