UA / RU
Підтримати ZN.ua

За два роки жителям ОРДЛО у спрощеному порядку видали понад 527 тисяч російських паспортів — МВС РФ

Українцям с непогашеною судимістю відмовили у російському документі.

За два роки понад 527 тисяч жителів окупованої української території отримали громадянство Російської Федерації, пишуть російські ЗМІ с посиланням на пресцентр Міністерства внутрішніх справ РФ у відповідь на відповідний запит.

Водночас майже 2 тисячам жителів, які постійно проживають на територіях окремих регіонів Донецької та Луганської областей, відмовили в отриманні російського громадянства. Третина з них мають незняту або непогашену судимість.

У МВС РФ зазначили, що 40% заяв було відхилено через обмеження на в'їзд у Росію через адміністративне видворення, депортацію, реадмісію або у зв'язку з рішенням про небажаність перебування цих осіб на території РФ.

Читайте також: Росія може використати видачу паспортів в Донбасі для вторгнення в Україну — Резніков

Закон про спрощений порядок видачі паспортів жителям ОРДЛО діє в Росії з 2019 року. У квітні 2020 року РФ спростила прийом в громадянство для жителів чотирьох країн, включно з Україною.

В окупованих районах Донецької та Луганської областей періодично проводяться кампанії, спрямовані на популяризацію паспортів РФ, отримувати документи змушують працівників бюджетної сфери та бойовиків.

Хто має нести відповідальність за примусову паспортизацію в Криму і Донбасі? Чи буде Україна оскаржувати її в міжнародних судах? У чому різниця між паспортами РФ і "Л-ДНР"? Читайте у другій частині інтерв'ю Тетяни Силіної із заступником генерального прокурора Гюндузом Мамедовим.