UA / RU
Підтримати ZN.ua

За два місяці про порушення закону про мову повідомили майже тисячу разів

382 звернення стосується відсутності української версії веб-сайтів.

За два місяці на адресу уповноваженого з захисту державної мови надійшло 944 повідомлення від громадян про порушення мовного законодавства.

Про це повідомила пресслужба мовного омбудсмена у середу.

"За два місяці дії статті 30 мовного закону (з 16 січня по 16 березня 2021 року) на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 944 повідомлення від громадян України щодо захисту прав на отримання інформації та послуг державною мовою, усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою", йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що найбільше звернень та скарг надійшло з Києва та Київської області - 368. З Львівської області надійшло 88 звернень, які стосуються переважно порушень в інших регіонах України, а саме у Львівській області – 3, із Харківської – 74, Одеської – 38, Дніпропетровської – 35, Чернігівської - 32, Запорізької та Полтавської – по 19, Вінницької – 10.

За даними офісу омбудсмена, 382 звернення стосується відсутності української версії веб-сайтів про надання послуг інтернет магазинів, частина сайтів за замовчуванням має недержавну мову.

Мовний омбудсман зазначив, що у східних, південних та західних областях України – незначна кількість можливих порушень

Читайте також: Англійська повинна стати другою мовою в Україні — РНБО

"211 звернень громадян стосуються порушення їхніх прав у сфері обслуговування (надання послуг здійснювалося недержавною мовою як у окремих магазинах, так і у магазинах великих торговельних мереж, супермаркетах, закладах громадського харчування, банківських установах, салонах краси, перукарнях, ветеринарних клініках). Продовжує зростати кількість звернень щодо порушення мовного законодавства в органах місцевого самоврядування. Щодо використання недержавної мови депутатами місцевих рад надійшло 48 повідомлень громадян", – вказує канцелярія.

З 16 січня 2021 року, відповідно до статті 30 закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою. Штраф за систематичні порушення закону становить від 5 100 до 6 800 гривень.

Раніше повідомлялось, що 605 скарг і звернень громадян надійшло до Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови (мовного омбудсмена) з 16 січня по 11 лютого поточного року.

Також міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко вважає доцільним відтермінувати введення штрафів за порушення мовного законодавства. Він пояснив, що за цей період можна провести промоцію вивчення української мови.

Ткаченко вважає, що за 1,5 роки можна провести промоцію вивчення української мови, зокрема заснувати безкоштовні курси з її вивчення у всіх регіонах, чого не було зроблено раніше.

Детальніше про те, як можна любити українську мову і критикувати мовний закон, читайте в статті Геннадія Друзенко "Крок до несвободи".