UA / RU
Підтримати ZN.ua

З Росії та окупованих територій вдалось повернути 44 дитини

В уряді планують змінити механізм усиновлення під час воєнного стану.

На підконтрольні Україні території з Росії та тимчасово окупованих областей вдалось повернути 44 незаконно вивезені дитини, повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

«Минулого місяця за сприяння Міністерства з питань реінтеграції було повернуто 44 дитини, яких окупанти незаконно вивезли на ТОТ та до РФ», - заявили 5 липня представники МінРе на засіданні Ради з питань, пов’язаних із життям та безпекою дітей у воєнний та післявоєнний час, яка працює при Офісі Президента України.

Більшість із повернутих - діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування.

«Наразі Мінреінтеграції розробило спеціальний алгоритм – як слід поводитись, якщо вам стало відомо про незаконне переміщення дитини-сироти на ТОТ або до РФ», - зазначили в міністерстві.

Також уряд розробляє зміни до механізму усиновлення дітей під час воєнного стану. Це допоможе маленьким українцям, які втратили батьків, знайти нову родину та відчувати захист і турботу.

Читайте також: Чому не плаче Бог: у що сьогодні граються діти в Україні

Згідно з даними офісу уповноваженого Верховної ради України з прав людини Росія незаконно депортувала на свою територію 1 377 925 українців, включаючи 232 480 дітей.

Про те, якими мають бути три першочергові кроки для відновлення в Україні системи захисту прав дитини на думку представників держави та експертів з громадського сектору читайте у матеріалі Алли Котляр для ZN.UA «Діти: три першочергові кроки у повоєнний час».