UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вручення повістки: чи може її отримати українець за кордоном

Роз'яснення дав юрист.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні введена загальна мобілізація та воєнний стан. Призову під час мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки.

Відповідно до постанови Кабміну №1487, затверджений Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Юрист з адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак розповів «24 каналу», чи можуть за кордоном вручити повістку українцю.

Читайте також: Вручення повісток: чи можуть це зробити через родичів військовозобов'язаного

Чи можуть вручити повістку військовозобов'язаному за кордоном

За словами експерта, у постанові прописано, що з початку 2023 року, консульські установи повинні виконувати деякі обов'язки щодо українців призовного віку, які перебувають за кордоном.

Серед цих обов'язків є такі пункти:

Юрчак наголосив, що консульські установи не мають повноважень щодо роздачі повісток за кордоном. Тому чоловікам, які перебувають за кордоном, не можуть вручити повістку.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати студента, що навчається в іноземному виші

 «Представники дипломатичних установ не можуть видавати будь-які види повісток та вручати їх громадянам, що проживають за кордоном. Новим порядком повноваження дипустанов зводяться виключно до ведення обліку військовозобов'язаних та інформування про це відповідних органів в Україні, а тому нововведення в законодавстві ніяк не впливають на осіб, які перебувають за кордоном», – сказав адвокат.

Раніше ми писали, що робити чоловіку, якщо йому прийшла повістка, а він знаходиться за кордоном.