UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВРП поновила розгляд дисциплінарної справи щодо судді Тандира

Її призупинили саме перед відпусткою одного з членів ВРП.

Вища рада правосуддя поновила розгляд дисциплінарної справи стосовно судді Олексія Тандира, якого підозрюють у тому, що він п’яним збив насмерть нацгвардійця Вадима Бондаренка на блокпості у Києві. У ВРП повідомили, що поновили розгляд 14 лютого.

«31 січня 2024 року Друга Дисциплінарна палата ВРП зупинила розгляд дисциплінарної справи на період необхідний для отримання відповідей на запити, документів для підтвердження наявності або відсутності обставин, які є  підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності», – пояснили у ВРП причини зупинення справи.

Тоді за рішення зупинити розгляд троє з п’яти членів ВРП проголосували «за», зокрема Сергій Бурлаков, Віталій Саліхов та Олексій Мельник. При чому за словами Саліхова, який і був ініціатором зупинити розгляд, у нього не було часу, аби запросити матеріали справи і він начебто мав на руках лише скаргу. Водночас «Фундація DEJURE» нагадала члену ВРП про матеріали слідства, які надійшли до них, коли Вища рада правосуддя задовільняла клопотання САП про відсторонення Тандира. Тоді ВРП вважала підозру обґрунтованою.

Також Саліхов, замість того, щоб ознайомитись з матеріалами слідства, взяти пояснення у судді, запитував додаткові матеріали у скаржниці. Але, як виявилося, ще однією причиною, чому він не встигає опрацювати скаргу, стала відпустка члена ВРП. Тому, як зазначили у Фундації, він і його колеги повважали це достатнім для безстрокової зупинки розгляду цього питання.

Читайте також: Суддю Тандира залишили під арештом. Він обурився, бо хоче мобілізуватись

Нагадаємо, 26 травня 2023 року суддя Олексій Тандир начебто у стані алкогольного сп’яніння збив насмерть військового Національної гвардії України Вадима Бондаренка.

Наступного дня Вища рада правосуддя одноголосно дала правоохоронним органам дозвіл арештувати Тандира за підозрою у скоєнні смертельної ДТП, а суд відправив його під варту без можливості внесення застави. На засідання суду адвокатка Тандира принесла з собою дві схеми блокпостів. Одну – як той, де загинув Вадим Бондаренко, інша – яким, блокпост, начебто мав бути. Вона заявила, нібито на місці трагедії було багато порушень.

Утім адвокат родини загиблого розповів, що суддя намагався сфальсифікувати експертизу, щоб та не довела стану сп’яніння в момент ДТП. Замість сечі Тандир здав на аналіз воду й слину. Це й призвело до того, що експертиза біоматеріалів підозрюваного тривала понад два місяці.

Згодом у ДБР повідомили про завершення розслідування щодо судді. Зараз матеріали кримінального провадження відкриті для ознайомлення стороні захисту. За даними слідства, Олексій Тандир був напідпитку та значно перевищив швидкість. В бюро також зауважили, що суддя намагався спотворити дані експертиз, аби приховати стан алкогольного сп’яніння під час вчиненої ним ДТП.