UA / RU
Підтримати ZN.ua

Волонтерів "Червоного хреста" не пустили до затриманих біля Шевченківського суду активістів

При цьому поліція волонтерам не підтвердила факт затримання.

Поліцейські не пустили волонтерів "Червоного хреста" до учасників акції на підтримку активіста Сергія Стерненка, яких затримали біля Шевченківського суду Києва, передає "Радіо свобода".

"Ми їм говорили, що нам потрібно оглянути потенційного постраждалого, бо ми не знали, в якому він стані. На жаль, ми кілька разів намагалися проорватися, нас не допустили. Нас пропустили лише біля машин, коли з одного боку вже відкрили кордон. Тоді ми вже не знайшли там постраждалого", – повідомила волонтерка Валентина.

При цьому, за її словами, волонтерам поліціянти не підтвердили факт затримання активістів.

"Хлопців забрали за кордон поліції, ми намагалися потім вже до них пройти. Ми сказали: "пропустіть, нам треба оглянути затриманих". Вони сказали "затриманих немає, ми нікого не затримували, нічого не знаємо", – розповіла волонтерка.

Нагадаємо, Шевченківський суд Києва продовжує обирати запобіжний захід активісту Сергію Стерненку. Під час засідання 15 червня допитали прокурора Андрія Радіонова, який раніше був старшим групи прокурорів. Він у свій час відмовився підписувати підозру Стерненку, оскільки з аналізу доказів у сукупності він не вважає, що в діях активіста був склад злочину.

Окрім того, правоохоронці затримали кількох активістів, застосовуючи при цьому силу. Зокрема, журналісти зафіксували на фото, як правоохоронці б'ють ногами одного із затриманих.

Читайте також: Справа Стерненка: суд відмовив у відводі прокурора Бозовуляка

11 червня СБУ повідомила Сергію Стерненку про підозру в навмисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї.

12 червня Шевченківський суд почав обирати Стерненку запобіжний захід. Під час того засідання прокурор Бозовуляк і розголосив інформацію про міри захисту, застосовані щодо активіста. Тоді окрім відводу прокурора, адвокати також просили про відвід судді Володимира Бугіля. В останньому їм також відмовили.

При цьому правоохоронці весь день не пропускали до судової зали навіть тих, хто хотів взяти Стерненка на поруки. Це призвело до сутичок із поліцією. Можливих поручителів почали пропускати лише ввечері.

Детальніше читайте в матеріалах оглядача ZN.UA Інни Ведернікової "Справа Стерненка. Хроніки реваншу" і "Підозра, здатне підірвати Україну?".