UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воїни ООС отримали премію за дотримання перемир'я в Донбасі

За чотири місяці військовим виплатили близько півмільярда гривень.

Міноборони виплатило військовим, учасникам ООС, близько півмільярда гривень премії з 27 липня за дотримання перемир'я, повідомляє РБК-Україна.

Згідно з наказом міністра оборони Андрія Тарана №340 від 18 вересня 2020 року, премії воїнам виплачуються за успішні дії на лінії зіткнення і за збереження життя і здоров'я бійців.

Зокрема, винагороду в розмірі 17 тисяч гривень передбачено за безпосередню участь в бойових діях, розвідку в тилу ворога, відбиття атаки противника або захоплення його техніки. Нагорода збільшується, якщо завдання військовими було успішно виконано в складі підрозділу.

Окремо виплачуються премії за захоплення корабля ворога - до 243 600 гривень, літака - 121 800, танка - 48 720 гривень, безпілотника - 36 540 гривень.

Крім того, передбачені премії за збереження життя і здоров'я бійців в зоні ООС. Командувач Об'єднаних сил за такі дії може отримати додатково 18 тисяч гривень на місяць, а, наприклад, командир взводу - 7 тисяч гривень.

Однак це винагорода для командирів істотно знижується, якщо встановлені випадки порушень з боку їхніх підлеглих. До таких порушень, крім суїцидів і недотримання гігієни, відноситься відкриття вогню військовими без наказу командира і без військової необхідності. Військовослужбовцям, які допустили такі порушення, винагорода не виплачується взагалі.

Всього з початку перемир'я, тобто з 27 липня по 1 грудня, військовим за "правильні" дії виплачено винагороди на суму 510,9 млн гривень.

Кому саме і за які конкретно дії виплачено винагороду, Міноборони не вказав.

Нагадаємо, з 00:01 понеділка, 27 липня, в районі проведення операції Об'єднаних сил почало діяти повне і всеосяжне припинення вогню, узгоджене учасниками Тристоронньої контактної групи 22 липня.

Раніше Міністерство оборони видало наказ, згідно з яким військових в Донбасі повинні штрафувати за ведення вогню у відповідь без наказу командира для дотримання перемир'я. За інформацією журналіста Юрія Бутусова, наказ № 330 міністра оборони Андрія Тарана від 16 вересня викликав крайнє обурення українських воїнів.

Згідно з наказом для військовослужбовців ввели додаткову премію "за створення безпечних умов виконання бойових завдань і збереження життя і здоров'я під час участі в заходах щодо забезпечення національної безпеки і оборони".

Разом з тим, цим же наказом встановлюються порушення, при допущенні яких командирів позбавляють частини премії. До таких порушень, в тому числі, відноситься "відкриття вогню (в тому числі у відповідь) без наказу відповідного командира (начальника), крім випадків військової необхідності".