UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан в Україні: На кого поширюються обмеження на виїзд за кордон

На період дії воєнного стану та в умовах загальної мобілізації заборонено виїзд за кордон військовозобов’язаним чоловікам віком 18–60 років.

Воєнний стан, дію якого Верховна Рада України продовжила до 25 травня, передбачає низку обмежень конституційних прав громадян. Зокрема і щодо виїзду за кордон. Про це йдеться в статті Асоціації правників України для ZN.UA.

Як зазначає Асоціація правників України, на період дії воєнного стану та в умовах загальної мобілізації заборонено виїзд за кордон військовозобов’язаним чоловікам віком 18–60 років.

«Правовий режим воєнного стану передбачає певні обмеження прав, встановлених Конституцією, в тому числі на свободу пересування», - зазначили правники.

При цьому в Асоціації правників України додали, що перетин державного кордону в пунктах пропуску здійснюється з урахуванням винятків, передбачених законодавством.

По-перше, пропуск повнолітніх громадян України через кордон здійснюється за паспортами громадянина України.

«Держприкордонслужба подовжила дію цього правила, оскільки у період воєнного стану та активних боїв українці не завжди можуть вчасно й оперативно оформити закордонні паспорти.Проте за наявності закордонного паспорта все ж таки краще мати його з собою, щоб уникнути проблем під час перебування за кордоном або під час переміщення між країнами», - пояснили юристи.

По-друге, чим більше документів, виданих державними органами України, зокрема тих, котрі підтверджують гуманітарну мету поїздки, особа зможе надати на паспортний контроль, тим простіше буде прийняти рішення щодо її пропуску.

Читайте також: Воєнний стан в Україні: які права та обов’язки мають громадяни

Чи змінилися за час «великої» війни правила виїзду за кордон? Хто сьогодні має право залишити Україну, та які підтверджувальні документи для цього потрібні? Як діяти, якщо прикордонники не пропускають навіть за наявності підтвердження підстав для виїзду? На ці та інші актуальні запитання відповідає Асоціація правників України у статті «Кого випустять за межі України під час воєнного стану: список та документи».