UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можуть покарати тих, хто виїхав з окупованих територій через Росію

Деякі українці могли виїхати у безпечне місце тільки таким шляхом.

Через повномасштабне вторгнення РФ, багато українців були змушені покинути свої домівку. Деяким з них довелося виїжджати із зони бойових дій чи окупації через тимчасово окуповані території або території Росії, аби дістатись країн Європи чи повернутись до України.

Читайте також: Загальна мобілізація: у ЗСУ розповіли, хто може вручати повістки у цей час

Юрист, Голова ГО Антикорупційний рух «Час дій», юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов'язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом Володимир Ботвинко в ексклюзивному коментарі ZN.UA розповів, чи можуть покарати таких осіб.

«Чи порушує закон особа виїжджаючи з зони ведення бойових дій через окуповані території або Росію? З цього приводу вичерпну відповідь було надано Мінреінтеграції. Там наголосили, що відповідно до статей 17, 18 та 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення вчинення дії особою в стані крайньої необхідності або необхідної оборони виключає провадження в справі про адміністративне правопорушення.

Крайня потреба – це дія для усунення небезпеки, яка загрожує правам і свободам громадян, якщо ця небезпека за цих обставин не могла бути усунута іншими засобами.

Українці які виїхали з зони бойових дій у зазначений спосіб усунули небезпеку власним правам і свободам в єдиним доступним шляхом.

В той же час звертаю увагу чоловіків, що відповідно до нового Порядку організації̈ та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів затвердженого Урядом за кордоном вони повинні, зокрема:

За непроходження військового обліку під час воєнного часу згідно з Указом Президента про загальну мобілізацію може бути накладено адміністративний штраф у розмірі від 3400 до 5100 гривень. Жодних роз’яснень від МЗС з приводу відповідальності за відмову в реєстрації за кордоном поки що немає».

Звернутися на Гарячу лінію можна за телефоном: 080 033 58 18. Дзвінки приймаються в будні з 9:00 до 18:00.

Нагадаємо, чи можуть виїхати за кордон чоловіки з посвідкою на проживання в іншій країні.