UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можуть мобілізувати людину, що має родича з інвалідністю

Деякі категорії громадян не підлягають мобілізації.

Через війну, яку розв’язала Росія, в Україні оголошена загальна мобілізація, під час якої військовозобов’язані отримують повістки. Однак, українським законодавством передбачені певні категорії громадян, які не можуть бути мобілізовані.  

Читайте також: Мобілізація в Україні: коли має відбуватися ротація

Адвокат Богдан Пересада розповів, чи стосується це військовозобов’язаних, що мають члена сім’ї з інвалідністю. Він зазначив, що відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що призову не підлягають військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Але такі особи можуть бути мобілізовані за їх згодою, але лише за місцем проживання.

Щоб підтвердити це право треба надати відповідні документи:

Військовозобов’язаний може написати до військкомату лист (заяву) про те, що він не підлягаєте мобілізації, зазначивши відповідні обставини і додавши документи на їх підтвердження. Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені.

Можна попередньо відправити нотаріально завірені копії документів цінним листом з описом вкладення, а потім прийти в військкомат особисто, взявши з собою оригінали вищезазначених документів

Багато чоловіків добровільно стали на захист України. Раніше ми писали, як добровольцям отримати статус учасника бойових дій.