UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військкомат у смартфоні: у ЗСУ дали роз’яснення щодо військового обліку для жінок

Вивчається варіант їхньої участі  у навчаннях і зборах лише за згодою.

Військовий облік для жінок буде максимально цифровізованим, в онлайн переведуть якнайбільше процедур, повідомив головнокомандувач ЗСУ, генерал-лейтенант Валерій Залужний.

«Готується такий порядок постановки на військовий облік, який дозволив би реалізувати дистанційно та онлайн якнайбільше процедур. (…) Це стосується також і чоловіків – цифровізація має модернізувати військовий облік в цілому», - зазначив він.

Також розглядається варіант добровільної участі військовозобов’язаних жінок у навчаннях і зборах: на навчання жінки відправлятимуться винятково за бажанням.

«Зі взяттям на військовий облік жодних змін у житті українських жінок не буде! Єдине – Збройні Сили просто знатимуть, які спеціалістки є в країні та можуть у крайньому випадку долучитись до оборони держави. (…) Це також крок назустріч жінкам, які мають бажання проходити військову службу у ЗСУ, для уникнення зайвих процедур при займанні посади за своєю спеціальністю», - додав Залужний.

Усі жінки віком від 18 до 60 років, які мають освіту чи працюють за спеціальністю з Переліку, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком (зокрема, вагітні та матері малолітніх дітей).

Військово-облікова спеціальність визначається не лише дипломом, але й записом у трудовій книжці – досвідом роботи та КВЕДи фізичної особи-підприємця. Чи входить професія до Переліку, можуть роз’яснити у територіальному центрі комплектування (колишні військкомати).

Зараз Міноборони та профільні відомства готують алгоритми постановки жінок на військовий облік. На життя громадян до кінця 2022 року ці норми не вплинуть.

З 2022 року за ухилення від військового обліку почнуть штрафувати. Для фізичної особи штрафи сягатимуть 850-1700 грн, для роботодавця – 5100-8500 грн.

При зміні професії потрібно буде інформувати територіальний центр комплектування. А при влаштуванні на нову роботу, серед документів треба буде надати й військово-обліковий.

Простежити за тим, щоб персонал став на військовий облік, та перевірити наявність військового квитка в нового працівника/працівниці має роботодавець чи уповноважена особа.

30 березня набрали чинності зміни № 1357-IX до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». Зокрема, ч.11 статті 1, яка визначає, що обліку підлягають жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю, та підходять за віком і станом здоров’я.

17 грудня 2021 року набув чинності розроблений Генеральним штабом ЗС України та затверджений наказом МОУ Перелік спеціальностей. Він містить 35 фахових напрямків, які охоплюють понад 100 спеціальностей.

Жінки перебували на військовому обліку і раніше, зокрема, медики, військовослужбовці запасу. Відповідний порядок обліку існував в Україні з 1994 року. Згідно з ним, жінки, що мали відповідну підготовку, могли бути взяті на військовий облік. Втім, ця постанова Кабміну застаріла і майже не працювала.

Нову систему військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління приведуть у відповідність зі стандартами НАТО.

Читайте також: Офіцерка Білозерська назвала масовий військовий облік для жінок "лякалкою для РФ"

Нагадаємо, 17 грудня набрав сили наказ Міністерства оборони України №313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями», що передбачає постановку на облік більшості працюючих жінок.

Згодом із роз’ясненнями виступили головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний, заступниця міністра оборони Наталія Воронкова, а Командування Сухопутних військ ЗСУ дало брифінг.

Голова комітету ВР з питань нацоборони, безпеки та розвідки Олександр Завітневич припустив, що список професій переглянуть у бік зменшення. А речник української ТКГ Олексій Арестович уточнив: взяття жінок на військовий облік передбачає насамперед можливість замінити чоловіків на тилових спеціальностях у разі початку активної фази бойових дій з боку Росії.

Виконання наказу Міноборони потребуватиме близько 1,5-2 років у мирний час, вважає ексміністр оборони України Анатолій Гриценко. А в умовах децентралізації і пандемії коронавірусу це практично непідйомне завдання.