UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війська РФ біля кордонів України: Єрмак обговорив ситуацію із радником Байдена

Політики наголосили на важливості поновлення роботи у форматі "нормандської четвірки".

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак провів розмову із радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном.

Політики обговорили ситуацію навколо України та роботу у форматі "нормандської четвірки". Про це сам Єрмак написав у своєму Twitter.

"Продовжили регулярний діалог з Джеком Салліваном. Обговорили ситуацію навколо України та подальші кроки щодо її деескалації", - йдеться у повідомленні.

Сторони наголосили на важливості відновлення роботи формату "нормандської четвірки".

Напередодні Єрмак заявив, що ймовірне вторгнення російських військ в Україну, яке за даними західних ЗМІ, президент Володимир Путін переніс на весну, буде вердиктом для НАТО.

Читайте також: Глава МЗС Франції: Нормандський формат повертається до роботи

Він також додав, що напад на Україну стане кінцем безпеки не лише у Європі, а й у всьому світі. Однак, якщо наша держава вистоє – це стане перемогою всіх західних партнерів, а втрата територій може стати їхньою поразкою.

Нагадаємо, 10 січня відбулися 8-годинні переговори США та Росії щодо так званих "гарантій безпеки". У РФ заявили, що вони були складними та професійними, "без спроб обійти гострі кути ". В американському Держдепартаменті, у свою чергу, додали, що Вашингтон запропонував Москві провести подальші двосторонні консультації.

12 та 13 січня Росія проведе переговори з НАТО та ОБСЄ.

Росія представила Заходу справжній ультиматум — проекти двох договорів, один із США, один із НАТО — про «гарантії безпеки». У Москві намалювали свою "формулу нового світу" і вважають, що решта світу має її прийняти. Захід міг висунути свої ультиматуми Росії і 2008-го, і 2014-го, але не зробив цього. Втрачена на великій шахівниці ініціатива дорого обходиться учасникам гри всього через кілька ходів. Чи піде Захід на поступки Росії 2022-го? Детальніше читайте у статті Сергія Корсунського "Ультиматум Путіна та переговори Росія—США: чи здадуть Україну".