UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна: як упоратися з апатією, що прийшла за страхом

Апатія – найважча та гостра фаза адаптації психіки до нових умов.

Ми живемо в умовах війни, яку розпочала в нашій країні Росія. Наша психіка перебуває у постійних важких умовах, до яких поступово адаптується. Першою реакцією є страх, паніка, істерія. За ними слідують злість, гнів, роздратування, які на восьмий-десятий день змінює апатія.

Саме ця фаза є найважчою та гострішою, пише для ВВС психотерапевтка Оксана Єфремова. Водночас, слід пам'ятати, що ця фаза скоро пройде.

Що робити з «депресивними симптомами»

У цей час найважливіше – діяти, незважаючи на якісь думки, незважаючи на бажання стиснутися в клубок. Найкраще запланувати завдання на день, поставити будильник, нагадування. І діяти, попри «не хочу».

Психотерапевтка зазначає, що у цій хвилі перебуває більшість українців зараз. Потрібно підтримувати один одного, всім необхідно відчувати себе потрібними та корисними в цей час. Тобто потрібно не тільки діяти самим, а й активно залучати інших до допомоги.

При першій же нагоді потрібно зробити рутину: мити руки, голову, купатися, чистити зуби і голитися.

Потрібно їсти, навіть якщо не хочеться.

Спілкуватися, рухатися, вчитися

Щодня, незважаючи на хочу/не хочу, можу/не можу, ми всі повинні зробити три завдання: соціальне, спортивне та когнітивне.

Ми повинні підтримувати спілкування зі "своїми": від звичного за ці 8 днів "що ти там?" до більш просторої розмови про те, що відбувається. Наша сила в єдності. Нам потрібні люди для життя.

Нам потрібен рух, особливо в стресі – це стабілізує, приводить до тями і надає сил діяти. Хоча б три присідання, або ходьба колами – будь-який активний і хоча б відносно інтенсивний рух.

І нам потрібні наші мізки та здатність вчитися, запам'ятовувати та аналізувати. Тому дуже важливо, і навіть для профілактики ПТСР, задіяти цю функцію.

Щодня, хоча б щось одне нове вивчити та запам'ятати. Нове слово іноземною мовою. Інструкції щодо медичної допомоги або використання зброї. Важливо не просто подивитися, але вивчити, запам'ятати.

Якщо можете поспіть, відпочиньте, але не дозволяйте собі лежати весь день у куточку, дивлячись у стіну. Хоча б одну маленьку корисну дію треба зробити.

Відкласти новини

Не треба чекати на прихід мотивації. Фізіологія зараз працює у зворотному порядку: спочатку потрібно змусити себе діяти через не хочу, а потім уже з'явиться мотивація продовжувати.

Потрібно постаратися відкласти "скролінг" новин. Найголовніші новини відбуваються за вікном. Зробіть гучніше звук у програмі, яка сповіщає про тривогу та необхідності йти в укриття. Інші новини перевіряйте не частіше п'яти-десяти хвилин на годину, не частіше. Поставте таймер. Постійне читання новин перевантажує мозок і не дає спокою та опори, хоча саме цього ми там і шукаємо.