UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виїзд за кордон: що треба мати виключеному з військового обліку

Під час діє воєнного стану виїзд чоловіків за кордон обмежено

Через війну, яку розпочала Росія в Україні оголошено воєнний стан та загальну мобілізацію, під час якої чоловіки призовного віку не можуть виїжджати за межі країни крім деяких винятків.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть призвати тих, хто не проходив строкову службу

Адвокат Марина Бекало нагадала, що для перетину кордону особі, яка були виключена з військового обліку потрібне тимчасове посвідчення( або військовий квиток) з відповідною відміткою та довідка військово-лікарської комісії. Також вона зазначила, що якщо остання відсутня, це не повинно завадити виїзду з країни.

Наприклад, можна виїхати лише на підставі запису в тимчасовому посвідченні про непридатність до військової служби із виключенням. Адже тимчасове посвідчення це є також військово-обліковий документ, за юридичною силою рівним з військовим квитком. Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного є документом, що посвідчує особу військовозобов’язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу, та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

Військовий квиток або тимчасове посвідчення є військово-обліковим документом, адже згідно до п. 16 Положення про ведення військового обліку, військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

Якщо особа була виключена з обліку за станом здоров'я за наказом Міноборони про ВЛК №402 , то вона, відповідно не підлягає постановці на облік, а отже не є військовозобов'язаним та маєте право перетинати кордон.

Таким особам виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил перетину кордону та абзацу 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку").

Згідно до абзацу 16 ч. 1 ст. 23 цього закону, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Якщо особа виключена з обліку, то на сьогоднішній день вона не є військовозобов’язаним, а тому вважаєтеся  "окремою категорією громадян".

Згідно до  п. 2-6 Правил перетинання кордону  у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Тож, оскільки особа не підлягаєте мобілізації згідно з ч. 1 ст. 23 відповідного закону, вона має право перетнути кордон на підставі п. 2-6 Правил перетину кордону.

Про факт виключення з військового обліку свідчить відповідний запис в тимчасовому посвідченні (військовому квитку), що є підставою для виїзду за кордон, цього документу достатньо для перетину кордону.

При цьому, отримати довідку ВЛК теж не є проблемою. Достатньо звернутися до ТЦК СП (військкомату де перебуває особова справа). Там  мають видати цю довідку ВЛК, в якій буде вказаний відповідний пункт статті розкладу хвороб, за якою особу було виключено з обліку. Цю довідку мають без проблем надати без повторного проходження ВЛК, адже немає підстав направити виключеного з обліку  на ВЛК.

Нагадаємо,  уряд затвердив порядок отримання статусу учасника бойових дій і тепер його можуть отримати добровольці.