UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відсторонення невакцинованих від роботи: до чого слід готуватися українцям

Звільняти людей через відсутність щеплення незаконно.

Вже з 8 листопада в Україні набуває чинності наказ МОЗ про відсторонення від роботи невакцинованих працівників тих професій, для яких щеплення проти коронавірусу є обов'язковими. У зв'язку з цим пресслужба відомства вирішила роз'яснити основні положення цього указу. 

Кого це буде стосуватися? 

Якщо станом на 8 листопада працівники усіх вище зазначених категорій не будуть мати однієї або двох доз вакцини проти коронавірусу, їх буде відсторонено від роботи без збереження платні. Це не стосується людей з протипоказами до вакцинації, проте вони повинні подати відповідний документ від сімейного лікаря - його можна отримати не раніше 8 листопада. 

"Людина може вакцинуватись іншою вакциною, якщо має постійне абсолютне протипоказання до конкретної вакцини. Якщо протипоказання тимчасове, то вона може щепитись після того, як термін протипоказу завершиться", - додали у МОЗ. 

Відповідальним за проведення профілактичних щеплень працівників підприємства, як і за відсторонення від роботи невакцинованих, буде керівник установи. Важливо, що звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно, для цього відсутні правові підстави. 

Відсторонений працівник може повернутися на роботу одразу після отримання першої дози вакцини. 

"Якщо під час перевірки уповноваженого органу виявиться, що на підприємстві працюють особи, які ухиляються або відмовляються від щеплення, у такому випадку йдеться про порушення статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Порушення правил щодо карантину людей”. Відповідальність за порушення вказаної статті для посадової особи складає від 34 тисяч гривень", - пояснили в МОЗ.

Читайте також: Чому невакциновані українці досі сумніваються у вакцинації: ЮНІСЕФ дізнався відповіді

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я заявили, що в Україні немає примусової вакцинації, а є обов'язкова. Відомство визначило перелік осіб, які підпадають під неї. Серед них - працівники всіх освітніх установ, включаючи ПТУ і дитсадки. При цьому також буде видано наказ про те, що невакциновані особи будуть недопущені до роботи без збереження заробітної плати. Фактично, людину не звільнятимуть, але й можливості заробляти гроші у неї не буде.

Докладніше про обов'язкову вакцинацію в Україні читайте в статті Алли Котляр "Вакцинальна кампанія: як владі завоювати довіру людей".

Про те, чого можна досягти примусом, читайте в статті Оксани Онищенко «Обов'язкова вакцинація вчителів. Три питання, на які немає відповідей"

Які обмеження очікують невакцинованих від COVID-19 громадян в різних країнах - розповідає в статті "Вакцинація та« дискримінація»" Олексій Коваль.