UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ветерани в майбутньому будуть створювати національний валовий продукт - директорка Українського ветеранського фонду

Мова йде про п’ять млн людей, або 15% населення усієї країни

Український ветеранський фонд ставить собі а меті реінтеграцію українських військових до мирного життя. Для цього вже реалізуються низка програм з допомоги військовим та їх родинам. Про те, чого чекають ветерани від суспільства і чому саме вони стануть однією з рушійних сил для української економіки розповіла виконавча директорка Українського ветеранського фонду Наталія Калмикова в інтерв’ю Надії Сухій «Ветерани війни. Підтримка на рівні гідності».

На сьогодні Фонд створив гарячу лінію психологічної підтримки для ветеранів. На неї вже звернулося понад 1200 осіб, переважно членів родин.

«Багато людей звертаються, коли немає зв’язку з рідними або рідні в полоні. Психологічна стабілізація насправді потрібна нам усім, комусь більшою мірою, комусь — меншою. Наша гаряча лінія працює для нашої аудиторії, але це має бути й загальнонаціональна історія, аби кожен міг собі допомогти», - розповідає Наталія Калмикова.

За її словами у Фонді провели два дослідження потреб ветеранів.

«Ми побачили, що ветерани, які повернулися на фронт, зараз переживають за родину — за те, в якому фінансовому, моральному стані їхні родичі», - зазначає Калмикова.

Але, за словам голови Фонду, перше й головне, що цікавить ветеранів на перспективу – це відновлення здоров’я.

«Це зрозуміло, бо без цього питання працевлаштування, ведення бізнесу неможливі. А ця історія якраз закладена зараз у Законі про систему переходу. Його було підписано перед форумом «Захисники. Перекличка», і там передбачено створення системного підходу до того, як готувати людину до мобілізації, що робити, якщо людина вже мобілізувалася», - додає Наталія Калмикова.

Калмикова зауважує, що ця стратегія є баченням на майбутнє.

«Стратегія — це бачення, де ми хочемо бути. А ми хочемо, щоб у нас був ветеран, який має повагу від суспільства, можливості від держави реалізуватися і є повноцінним членом суспільства. А як це буде реалізовано в конкретних механізмах — зараз маємо систему підготовки і втілення. Це вже робиться. У нас немає іншого виходу. Якщо ми цю «домашню роботу» не зробимо, то наслідки будуть складні для всіх: і для держави, і для суспільства в цілому», - зауважує директорка ветеранського фонду.

За її словами, важливо говорити про те, що коли ветерани повернуться, вони повернуться в суспільство.

«І тут уже питання особистої відповідальності кожного: а як я поводитимуся стосовно ветерана, чи буду готовий узяти його на роботу, не стигматизувати його й не казати, що «я тебе туди не посилав», а справді цінувати те, що ветерани роблять для нас. Тому це питання зрілості суспільства в цілому», - додає Наталія Калмикова.

Фонд вже запустив інформаційну кампанію, яка покликана розповісти людям, хто такі ветерани.

«Тут варто розуміти, що ми є інструментом реалізації державної політики, усвідомлюючи: ветеран — це працездатна людина, від 20 до 50 років, максимально активна, і в цивільному житті також. Важливе розуміння, що ось цей молодий хлопець чи дівчина, яким 20, які, можливо, не виглядають як військові, коли надягають цивільну форму, і є ветеранами. Я мрію, щоб кожен українець і наші наступні покоління цінували це не лише на словах, а й своїми справами», - зазначає очільниця Фонду.

За її словами українці поки не навчились виражати свою вдячність до ветеранів, але з часом все зміниться.

«Ми живемо в соціумі, де культура вираження емоцій не надто висока. У нас не прийнято говорити компліменти, ми не вміємо приймати хороше, так уже склалося. Це змінюється тільки еволюційно, не революційно. У нашому дослідженні понад 50% сказали, що хтось із близьких воював або воює. Я думаю, що війна нас змінила і продовжує сильно змінювати. І це теж прийде з часом», - наголошує Наталія Калмикова.

Також голова Фонду впевнена, що підтримка ветеранів і їхніх бізнес-ініціатив ніколи не стане другорядним для держави.

«Це завдання не може бути не першочерговим, тому що кількість людей, які будуть ветеранами, — майже п’ять мільйонів. Ідеться про 15% і більше населення. Тому я впевнена, що ці люди не будуть залишені поза увагою, а будуть пріоритетом для держави. Адже вони — працездатного віку, і без них ми економіку просто не піднімемо, будинки не відбудуємо. Це ті самі люди, які в цивільному житті будуть створювати національний валовий продукт», - резюмувала Калмикова.

Читайте також: Підтримка ветеранів: як уряд планує повертати людей до мирного життя

Нагадаємо, Український ветеранський фонд з початку війни реалізує проєкт мікродопомоги ветеранам та їх родинам, а наразі розпочинає програму макрофінансової підтримки ветеранського бізнесу.