UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний суд відмовився передати "плівки Вовка" в ВАКС

Верховний Суд повернув справу назад до Київського апеляційного суду.

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду відмовився передати справу стосовно записів з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка до Вищого антикорупційного суду. Про це повідомила юрист Центру протидії корупції Галина Чижик, передає Слідство.Інфо.

За її словами, Верховний Суд повернув скаргу Євгенія Аблова за підсудністю справи «плівок Вовка» назад до Київського апеляційного суду.

«Примітно, що місяць тому Верховний Суд вже розглядав подібні питання, і чітко сказав, що це підсудність ВАКС, а не Печерського чи іншого суду. Однак коли мова зайшла про ОАСК, позиція Верховного Суду чомусь різко змінилася», - зазначила Чижик.

Читайте також: Венедіктова попросила ВРП відсторонити Павла Вовка і суддів ОАСК - Бутусов

Як повідомлялося, голові ОАСК Павлу Вовку і ще чотирьом фігурантам 17 липня НАБУ повідомило про підозру в створенні злочинної організації і захопленні влади. Підозри засновані на вивченні записів розмов в кабінеті Вовка, частина яких була опублікована в 2019 році. У будівлі суду в той же день провели обшуки.

Фігуранти розслідування Павло Вовк, його заступник Євген Аблов, а також Богдан Санін, Ігор Качура, Олексій Огурцов, Ігор Погрібніченко, Віктор Шулежко і Володимир Келеберда одночасно пішли у відпустку. У ОАСК заявили, що НАБУ тепер не може допитати цих суддів, так як це буде порушенням їх конституційного права на відпочинок.

Також судді ОАСК поскаржилися президенту Володимиру Зеленському на тиск «політиків, грантових активістів і лояльних до них ЗМІ». А члени фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» та депутати з «групи Ігоря Коломойського» в «Слузі народу» намагаються оскаржити в Конституційному суді створення НАБУ. За даними ZN.UA, різка «стурбованість» конституційністю створення Бюро пов'язана з розслідуванням щодо Павла Вовка.

У липні минулого року Генпрокуратура спільно з НАБУ провела ряд слідчих дій в Окружному адміністративному суді Києва.

В ході торішніх обшуків в ОАСК були виявлені записи, що свідчать про втручання суду в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. На них людина з голосом, схожим на голос Вовка, дає вказівки адвокатам і суддям, як «вирішувати питання» з ВККС.

Детальніше про "плівки Вовка" і ОАСК читайте в статті Олександра Леменова "Суд, що загрожує Державі" на сайті ZN.UA.