У 2022 році 7 березня розпочинається Великий піст у християн східного обряду, що триватиме до Великодня. В цей час забороняється вживати їжу тваринного походження, але можна готувати пісні страви.
Пісний суп з квасолею
Інгредієнти:
- Квасоля – 1 кг
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Листя селери – 1 ст. л
- Томатна паста – 1 ст. л
- Сік томатний – 150 мл
- Оливкова олія – 100 мл
- Сіль, перець – на смак
Приготування:
- Замочити на ніч квасолю.
- Наступного дня викласти квасолю у глибоку каструлю, залити достатньою кількістю води, відварити протягом 15 хвилин.
- Злити воду, відкинути квасолю на друшляк. Покласти її назад у каструлю, залити кип'яченою водою на 2 пальці вище поверхні квасолі.
- Моркву та цибулю помити, очистити, нарізати дрібними кубиками.
- У каструлю з квасолею поступово додати решту інгредієнтів (нарізані овочі, томатну пасту, оливкову олію, томатний сік, листя селери), варти на повільному вогні протягом однієї години.
- Дати страві настоятися у каструлі 20-30 хвилин перед подачею на стіл.
smak.ua
Овочеве рагу з грибами
Інгредієнти:
- Броколі – 250 г
- Печериці – 200 г
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Олія – 3 ст. л
- Часник – 2 зуб.
- Сіль, перець, насіння кунжуту – на смак
Приготування:
- Цибулю почистити, дрібно нарізати.
- Моркву почистити, нарізати кружальцями.
- Гриби та часник нарізати пластинками.
- Броколі розібрати на суцвіття, відварити в киплячій підсоленій воді протягом 5 хвилин, відкинути на друшляк.
- Розігріти сковороду з маслом, обсмажити цибулю та часник до м'якості. Додати гриби та моркву, посолити, смажити до майже повної готовності. Додати броколі, прогріти ще 5 хвилин.
- Подавати страву порційно.
Читайте також: Собор Трьох Святителів: традиції святкування
Салат з кальмарами
Інгредієнти:
- Кальмар – 1 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Помідори чері – 100 г
- Оливки – 6-8 шт.
- Олія оливкова – 1 ст. л
- Зелена цибуля, сіль – на смак
Приготування:
- Кальмар почистити та відварити, дати охолонути, нарізати кільцями або довгими скибочками.
- Солодкий перець помити, видалити серцевину та насіння. Нарізати тонкими скибочками.
- Помідори чері помити та розрізати на 4 частини.
- Зелену цибулю помити, дрібно нарізати.
- У салатниці змішати овочі, кальмари, оливки, заправити оливковою олією, додати сіль на смак
smak.ua