UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великдень 2022: прості рецепти пасок

Великодню випічку можна зробити як з дріжджового, так і з сирного тіста.

24 квітня християни східного обряду відзначатимуть Великдень. Традиційним атрибутом та символом свята є великодня випічка. Кожна господиня має свій рецепт пасок, якому вона слідує щороку. Таких рецептів існує безліч і кожен вибирає собі щось до смаку.

Найпростіша паска

Інгредієнти

Борошно - 500 гр

молоко – 250 мл,

дріжджі – 35 гр,

цукор – 1 склянка,

вершкове масло - 125 гр,

яйця – 4 шт,

родзинки – 30 гр,

цукати – 30 гр,

ванільний цукор - за смаком,

сіль за смаком.

Приготування

Молоко трохи підігріти, розчинити дріжджі, додати цукор і борошно, все замішати. Накрити опару рушником і залишити у теплому місці на 30 хвилин.

Вершкове масло розтопити і почекати, поки охолоне. Яйця розділити на білки та жовтки, жовтки розтерти з цукром, а білки збити у щільну піну.

Коли опара збільшиться вдвічі, додати ванільний цукор, сіль, жовтки з цукром, борошно, білки. Замісити м'яке еластичне тісто, в кінці додати топлене масло. Накрити тісто рушником і залишити у теплому місці на годину. Тісто має збільшитися вдвічі-втричі.

Родзинки та цукати замочити у воді на 5 хвилин, а потім просушити паперовим рушником.

За годину знову приступити до замішування тіста. Додати в нього родзинки, цукати і ретельно вимішати, щоб вони поступово розподілилися по всьому тесту.

Форми для випікання змастити маслом, викласти тісто на 1/3 обсягу форм і відставити на півгодини.

Коли тісто заповнить практично весь обсяг форми, змастити паски збитим жовтком і випікати 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Готові паски вийняти з духовки, охолодити і прикрасити глазур'ю.

Сирна паска

Інгредієнти

Жирний сир – 500 гр,

жирна сметана – 100 гр,

вершкове масло - 100 гр,

цукрова пудра – 100 гр,

цукати – 70 гр,

мигдаль – 50 гр,

ванільний цукор – 10 гр.

Приготування

Сир протерти через сито, так він стане ніжнішим і без грудочок. Додати розм'якшене вершкове масло, сметану і добре перемішати. Великі цукати дрібно порізати, мигдаль подрібнити блендером.

У сирну масу додати цукати, горіхи, цукрову пудру, ванільний цукор і ретельно перемішати.

Викласти сирну масу у форму, застелену серветкою або марлею, зверху – гніт. У процесі приготування сирної паски утворюватиметься рідина, тому необхідно підставити під форму тарілку, щоб їй було куди стікати.

Сирну паску поставити в холодильник на добу.