UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені прогнозують загострення COVID-19 в Україні

Переважна кількість населення України самостійно повернулася до звичного життя, що сприяло зростанню захворюваності.

Сьогодні, 3 серпня, повідомляється, що вчені Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" (КПІ) заявили, що ситуація з поширенням коронавірусу в Україні залишається стабільно важкою і набуває затяжного характеру.

Про це повідомляється на офіційному сайті НТУ "КПІ".

Оприлюднено результати дослідження поширення коронавірусу в Україні протягом серпня місяця. Ситуація, на думку вчених, залишається стабільно важкою і набуває затяжного характеру.

"Моральна втома населення від перебування в режимі ізоляції, економічні фактори, настання періоду літнього відпочинку істотно змінили умови протидії поширенню хвороби", йдеться у повідомленні.

Вчені констатують, що переважна більшість населення країни повернулася до звичайного способу життя, нехтуючи елементарними засобами захисту від коронавірусної інфекції. Його мобільність зросла до 150% порівняно з початком року.

Читайте також: Інфекціоніст пояснив, чому спека не знищила COVID-19

"В результаті в червні-липні 2020 року відбулася серія стрімких сплесків захворювання, що призвело до подвоєння-потроєння кількості щодня інфікованих (антирекорд - 1310 осіб на день - був досягнутий 23 липня 2020 року) з тенденцією до подальшого наростання захворюваності. За темпами приросту кількості інфікованих Україна, в порівнянні з країнами Європи, має досить негативну тенденцію, тому включена до групи країн "червоної" зони, громадянам яких ускладнене відвідування Євросоюзу", - йдеться в дослідженні вчених.

Прогнозне моделювання поширення хвороби, отримане з використанням безлічі різних методів, показують, що у серпні прогнозні тренди мають високу волатильність і тенденцію коливання кількості щодня інфікованих у діапазоні 800-1 500.

"Коефіцієнт кореляції між кількістю інфікованих і кількістю проведених тестів ПЛР-методом є досить високим (к = 0.807). Грунтуючись на цій залежності, зроблені прогнози, що за умови збереження характеру зростання кількості ПЛР-тестів (коефіцієнт зростання протягом останніх двох місяців склав приблизно 1,55 на місяць) кількість виявлених хворих людей в Україні на кінець серпня 2020 року досягне рівня приблизно 110-115 тисяч", - прогнозують вчені.

Такий характер поширення коронавірусу може бути уповільнений тільки в результаті поступової появи колективного імунітету приблизно у 60-70% населення. Природний перебіг цього процесу може відбуватися протягом року. Його істотне прискорення можливе тільки в результаті масової вакцинації населення.

Раніше повідомлялося, що в Україні станом на 3 серпня лабораторно підтвердили 73 158 випадків COVID-19, з них за добу - 990.

Станом на понеділок у світі зафіксовано 18 079 136 випадків зараження COVID-19, свідчать дані інтерактивної карти поширення коронавірусу від центру системних досліджень при Університеті Джонса Хопкінса.

З 3 серпня в Україні набули чинності нові правила адаптивного карантину. Таке рішення прийняла Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у п'ятницю, 31 липня.

Відзначається, що тепер Україна буде розділена на чотири зони за рівнем захворюваності коронавірусом - зелену, червону, помаранчеву і жовту.

Раніше ZN.UA писало, що блакитною мрією кожного українського уряду було закриття житлово-комунального питання. Тобто-бажання побудувати таку систему відносин між комунальними монополістами і населенням, щоб не мати до них ніякого відношення, пише Олександр Сергієнко В статті "Всіх — в колгосп! Імені 1 травня".