UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: які дані про полонених та зниклих безвісти не можна поширювати в інтернеті

Роз'яснення дали у мінреінтеграції.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні деякі сім'ї військових та цивільних зіткнулися з тим, що їх рідні опинилися в полоні або близькі зникли безвісти. У міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій розповіли, які дані про таких осіб не можна поширювати у соцмережах.

У відомстві підкреслили, що розміщення особистих даних військовополонених чи зниклих безвісти українців у соціальних мережах, а також передача їх стороннім особам можуть нашкодити їм та їхнім сім’ям.

Читайте також: Довідка про перебування в полоні: хто та як може її отримати

«Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими застерігає, що російські спецслужби активізували збір персональних даних зниклих безвісти українців», – йдеться у повідомленні.

У мінреінтеграції зазначили, що численні Telegram-канали обіцяють знайти військовослужбовців, які потрапили в полон або зникли безвісти.

«Для цього вони просять у родичів і близьких особисті дані та іншу інформацію», – пояснили у відомстві.

Які дані про полонених та зниклих безвісти не можна передавати незнайомцям

До таких даних належать:

Чому не потрібно поширювати такі дані зниклих безвісти

У мінреінтеграції додали, що передаючи інформацію стороннім особам, ви можете погіршити становище вашої близької людини.

«Чимало таких каналів організовують представники спецслужб країни-агресора або шахраї з метою видурювання грошей. Також спецслужбісти можуть вдаватися до маніпулювання чи шантажу», – йдеться у повідомленні.

Слід пам'ятати, що пошуками вашої близької людини займаються професійно та безкоштовно фахівці уповноважених державою органів.

Українці можуть повідомити НІБ про потрапляння людини у ворожий полон можна зателефонувавши на гарячу лінію за номером: 1648 або (044) 287-81-65 (для дзвінків з-за кордону) чи скориставшись іншими каналами комунікації.

Нагадаємо, що минулого року в Україні запрацював Єдиний реєстр зниклих безвісти.