UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливі поради: що треба знати тим, хто орендує житло

Багато українців винаймають будинки або квартири.

Незважаючи на війну, в Україні ростуть ціни на оренду житла. Середня вартість оренди за півроку зросла на 9,3%. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» дали поради, які допоможуть безпечно орендувати будинок чи квартиру.

Читайте також: Недешеве задоволення: скільки коштує оренда квартири у Польщі

Перевіряйте документи на житло

Якщо ви знайшли житло, яке підходить, обовʼязково перевірте документи на нього, особливо, якщо ціна оренди занизька.

У цьому випадку можуть бути одразу декілька «підводних каменів»:

При цьому, документами, які підтверджують право власності на житло, можуть бути:

Також орендодавець повинен предʼявити документ, що посвідчує його особу.

З 4 грудня 2022 відновлено доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. За посиланням можна перевірити, хто є власником квартири та чи немає на квартирі обтяжень (вартість послуги 30 грн + банківська комісія).

Наполягайте на укладенні договору оренди

Відповідно до ст. 811 Цивільного кодексу України договір найму житла укладається у письмовій формі. При цьому, закон не вимагає нотаріального посвідчення договору оренди житла, воно може здійснюватися за бажанням сторін.

Якщо житло має кілька власників - кожен співвласник особисто підписує договір оренди або видає іншому власнику нотаріальну довіреність на розпорядження спільним майном.

Якщо житло набуте в шлюбі - необхідна згода другого з подружжя на здачу його в оренду.

Правильно оформіть договір оренди квартири

У договорі обов’язково має бути зазначено:

Краще детально прописати, яким чином відбуватиметься оплата: на банківський рахунок чи готівкою.

У випадку оплати безготівково - зберігайте виписки чи квитанції, оплачуючи готівкою - складіть додаток до договору або акт-приймання передачі довільної форми чи розписку.

Страховий депозит — це сума, яку особа передає орендодавцю разом з першим внеском за оренду «в рахунок останнього місяця». Для орендодавця він гарантує цілісність квартири і майна всередині. Тобто якщо, наприклад, будуть зламані меблі або техніка, при виїзді з цього депозиту утримають вартість нанесеної шкоди. З нього ж утримають борги за неоплачені комунальні послуги чи орендні платежі.

Варто пам’ятати і про акт прийому-передачі. В акті детально опишіть, в якому стані на момент здачі знаходиться квартира, які в ній перебувають речі і як вони виглядають.

Через військове вторгнення РФ багато українців були змушені покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Переселенці орендують житло в інших регіонах. Нагадаємо, хто має робити ремонт в орендованому житлі.