UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ватажки "Л/ДНР" оголосили загальну мобілізацію, продовжуючи нагнітати ситуацію

Проросійські маріонетки й далі звинувачують ЗСУ в обстрілах. Тоді як насправді загострення створюють саме бойовики. 

Ватажок незаконного збройного формування "ДНР" Денис Пушилін виступив з новим зверненням, в якому звинуватив ЗСУ в обстрілах на Донбасі. На тлі цього бойовик оголосив про початок загальної мобілізації, його звернення транслюють росЗМІ

"Закликаю земляків, які перебувають у запасі, прибути у військові комісаріати. Сьогодні мною підписано указ про загальну мобілізацію", - сказав Пушилін.

Звернення бойовика стосувалося усіх чоловіків, які проживають в так званій "ДНР" та "можуть тримати в руках зброю". 

Ватажок "ДНР" продовжує нагнітати ситуацію, роблячи нові вкиди дезінформації. Основна риторика московських маріонеток - нібито обстріли зі сторони ЗСУ територій Донбасу. Як і прогнозувалося, Москва намагається звинуватити Україну в черговому загостренні, яке насправді сама ж і створює, ймовірно, готуючи привід "захисту російськомовних". 

Оновлено

Згодом, як повідомляють росЗМІ, про початок загальної мобілізації оголосив також очільник "ЛНР" Леонід Пасічник. 

Читайте також: Росія за рахунок «п'ятої колони» та інформаційних спецоперацій починає формувати привід для вторгнення в Україну

Нагадаємо, ватажки незаконних збройних формувань "ДНР" Денис Пушилін та "ЛНР" Леонід Пасічник заявили, що з 18 лютого на окупованих територіях Донецької та Луганської областей починається масова евакуація населення до РФ. За версією бойовиків, це робиться нібито через "плани України почати наступальну операцію". 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба одразу ж спростував повідомлення російської пропаганди про ймовірну наступальну операцію України або диверсії на хімзаводах. Він ще раз підкреслив відданість нашої сторони дипломатичним інструментам. 

15 лютого у Держдумі РФ 351 депутат підтримав звернення до президента Владіміра Путіна про визнання "незалежності" "Л/ДНР". В ОП згодом заявили, що таке рішення може ускладнити ситуацію в Європі

Визнання проросійських квазідержавних утворень означає жирний хрест на "Мінську". Ряд аналітиків, із якими ZN.UAобговорювало ситуацію, вважає: на визнання "Л/ДНР" Кремль піде, якщо переконається в неможливості протиснути реалізацію "Мінська" в російській інтерпретації. Якщо в Москві будуть упевнені, що рішення, яке посилює розрив окупованих територій з Україною, не викличе серйозних санкцій із боку Заходу. Якщо бачитимуть реальну загрозу втрати цих територій. Ці чинники можуть вплинути на рішення Кремля разом чи поодинці.

Про те, чому в Москві заговорили про такі радикальні дії, читайте у статті Володимира Кравченка "Ігри в незалежність: чи визнає Путін "ДНР" і "ЛНР"?".