UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ватажок "ДНР" не виключив підписання незабаром угоди про відведення озброєнь калібром менше 100 мм

Можливо, документ підпишуть вже 8 вересня.

Ватажок так званої "ДНР" Олександр Захарченко не виключив підписання договору про відведення озброєнь калібром менше 100 мм на найближчій зустрічі контактної групи в Мінську.

"Наступний етап переговорів запланований на 8 вересня, де, можливо, буде підписаний документ про відвід техніки. За результатами цих переговорів ми і будемо робити висновки про перспективи подальшого спілкування з Києвом", - сказав Захарченко.

Читайте також: Захарченко пообіцяв не проводити референдум про приєднання "ДНР" до Росії

10 липня президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель в ході телефонної розмови підтримали відвід озброєння калібром менше 100 мм.

Про припинення вогню в Донбасі з 1 вересня раніше домовилися лідери Франції та Німеччини франсуа Олланд і канцлер Ангела Меркель телефоном розмові з президентом Росії Володимиром Путіним.

У той же час українська сторона попереджає, що бойовики планують влаштувати провокації 1 вересня на контрольованій ними території. А після обстрілу терористи нібито збираються попросити РФ ввести "миротворців".

В цей же час, видання The Guardian писало, що нове перемир'я в Донбасі може спрацювати. Видання зауважує, що Захід продовжує підтримувати Київ, а списання 20% боргів від приватних кредиторів полегшує навантаження на виснажену українську економіку. Та разом з тим, в інтересах Заходу змусити Путіна вивести війська з Донбасу і повернути легітимність міжнародної угоди, яка гарантує непорушність кордонів у Європі. Але щоб цього добитися, замало лише встановлювати нові дати перемир'я.

А видання Washington Post повідомляло, що у Путіна є три причини, щоб відступити у війні проти України. По-перше, військова присутність Росії в Донбасі і окупація частини українського регіону не дуже популярні серед російськомовного населення України, на що Путін розраховував на початку конфлікту. Росії було б не просто контролювати Донбас в довгостроковій перспективі. Оскільки його імперіалістична ідеологія там не популярна. Російський президент не розраховував, що російськомовне населення буде чинити опір вторгненню поруч з україномовними українцями.