UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні змінили термін лікування при коронавірусі

Також МОЗ змінило вимоги до повторного тестування на ковід.

Разом зі скороченням терміну самоізоляції в Україні зменшили термін лікування при захворюванні коронавірусом, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я. Відповідні зміни МОЗ вніс до наказу №722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».   

«Змінами було скорочено тривалість як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування. Раніше пацієнт мав перебувати на лікуванні 10 днів від дати появи симптомів або ж від дати взяття матеріалу на тестування. Повторне тестування на COVID-19 також могло проводитись не раніше 10 днів з часу появи симптомів чи першого позитивного тесту», - зазначили в МОЗ. 

Згідно зі змінами, повторний тест на коронавірус тепер можна робити через п’ять днів від дати появи симптомів хвороби або отримання позитивного ПЛР-тесту. У МОЗ наголосили, що йдеться лише про тестування ПЛР-методом. 

Крім того, МОЗ змінив вимоги до проведення повторного тесту на COVID-19. Зокрема, тепер підтвердженим вважається безсимптомний випадок коронавірусу, якщо він був підтверджений експрес-тестом на антиген.

«Основна умова – контакт із підтвердженим випадком COVID-19. Раніше підтвердження експрес-тестами було достатньо лише для осіб, у яких були наявні симптоми COVID-19. Для безсимптомних хворих необхідно було підтвердження ПЛР-методом», - додали в МОЗ. 

Читайте також: Найближчими тижнями добовий приріст COVID-19 може збільшитися до 60 тисяч випадків – Ляшко

Напередодні в Україну прибула перша партія препарату «Молнупіравір», призначеного для лікування COVID-19. Її обсяг – 60 тисяч курсів.

Окрім «Молнупіравіру», Україна також планує закуповувати антиковідні ліки «Паксловід» від компанії Pfizer. Препарат знижує ризик госпіталізації та смерті в групах ризику на 90%, а також практично не має побічних ефектів.

Зараз в Україні поширюється хвиля «Омікрону», штам викликає легший перебіг захворювання, ніж «Дельта», що дозволяє медичній системі не колапсувати за великої кількості хворих на ковід.