UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні все менше охочих зробити безкоштовне щеплення від COVID-19 – опитування

При цьому зросла кількість тих, хто готовий прищепитися платною вакциною.

Якщо в листопаді 2020 року безкоштовне щеплення підтримували 55% українців, то упродовж майже двох місяців число охочих безкоштовно вакцинуватися знизилося до 43%. Про це свідчать результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг", проведеного упродовж 14-16 січня 2021 року.

Готові вакцинуватись від коронавірусу, якщо вакцина буде доступна в аптеках, – 39% українців, не готові – 56%. За умови, якщо щеплення буде безкоштовним, готові вакцинуватись – 43% (не готові – 52%). 

Згідно з результатами опитування кількість тих, хто готовий прищепитися платною вакциною дещо зросла - наразі 39% респондентів готові прищепитися платною вакциною.

Противників вакцинації відносно більше серед представників середньої вікової групи (30-49 років), жінок, мешканців малих міст та тих, хто не боїться захворіти.  

Вибіркова сукупність: 1600 респондентів віком від 18 років і старше. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,4%. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Терміни проведення: 14-16 січня 2021 року.

Читайте також: Рівень підтримки локдауну українцями знизився – соцопитування

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, наразі невідомо, якій частці населення необхідно зробити щеплення проти COVID-19, щоб почати індукувати стійкий колективний імунітет. Однак, за словами лікарів, для вироблення стійкого колективного імунітету слід вакцинувати близько 95% населення. 

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов обіцяв, що перший етап вакцинації українців від коронавірусу стартує вже в середині лютого, а другий етап вакцинації - в березні.

Крім того, починаючи з весни 2020 року, Максим Степанов декларував, що веде переговори з виробниками вакцин. За цей час до грудня минулого року забезпечити населення вакцинами змогли не тільки багаті Канада, США і країни ЄС. Україна ж за весь цей час змогла укласти лише один контракт на поставку 1,9 млн доз, що могло б забезпечити вакцинацією 957 тисяч українців з 38 мільйонів, тобто всього близько 2,5% населення. 

Детальніше про те, чи варто Україні сподіватися на те, що затверджений в кінці грудня минулого року план вакцинації буде виконаний, читайте в статті редактора розділу «Соціум» ZN.UA Алли Котляр «Антиділа».