UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні відтепер офіційно дозволено лікувати ковід таблетками “Паксловід” від Pfizer

МОЗ працює над поставками препарату в Україну.

Україна завершила експертну оцінку препарату для лікування коронавірусу “Паксловід” американської компанії Pfizer. Результатом перевірки став офіційний дозвіл використання препарату у боротьбі із вірусом. Про це заявила сьогодні пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

“Препарат “Паксловід” призначений у першу чергу для пацієнтів із груп ризику з метою уникнути погіршення стану та переходу захворювання із легкого ступеня тяжкості до середнього та важкого”, – цитує пресслужба слова міністра охорони здоров’я Віктора Ляшко.

Контракт із Pfizer МОЗ підписало раніше, згодившись на поставку в Україну 300 тисяч курсів “Паксловіду”.

“Оскільки лікарський засіб вже допущено до екстреного медичного застосування, ми розпочинаємо узгоджувати графік поставки препарату в Україну, про який поінформуємо додатково”, – додав очільник МОЗ.

Він також нагадав, що раніше в Україну вже прибуло 60 тисяч (із 300 тисяч законтрактованих) курсів молнупіравіру – ще одного препарату, призначеного для лікування COVID-19.

“Ці противірусні препарати прямої дії запобігають розмноженню вірусу та знижують ризик важкого перебігу хвороби. Препарати випускаються у формі пігулок, тому їх зручно приймати. До того ж вони не мають особливих вимог зберігання”, – зазначив міністр.

Читайте також: В Україні змінили термін лікування при коронавірусі

Нагадаємо, що Європейська комісія схвалила противірусну пігулку Pfizer (PFE.N) від COVID-19 через день після того, як регіональний регулятор охорони здоров'я дав зелене світло лікам, що забезпечить широку доступність багатообіцяючого лікування для держав-членів ЄС.