UA / RU
Підтримати ZN.ua

До України дістався штам коронавірусу "Дельта"

Українці, у яких виявили новий штам, нещодавно повернулися з РФ.

В Україні зафіксовано зараження штамом коронавірусу «Дельта», заявив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю ТСН. Новий штам виявили у двох осіб.

Новий штам зафіксували у матері 66 років і дитини - 16 років. Вони нещодавно повернулися з РФ. Зараз обоє перебувають в лікарні, їх стан стабільний.

«У нас є чотири лабораторії, які можуть проявляти новий штам, 2 приватних і 2 державних, у нас немає саме тестів, які виявляють індійський штам, ми звернулися до ВООЗ», - додав Данілов.

За словами секретаря РНБО, не виключено, що з деякими країнами Україна може повністю припинити сполучення через штам, вперше виявлений в Індії.

Читайте також: Небезпечний штам коронавірусу "Дельта" вже виявлено у Словаччині та Білорусі

Як повідомляло ZN.UA, 23 червня за участю президента Володимира Зеленського відбулася велика нарада щодо протидії поширенню штаму коронавірусу «Дельта». За його результатами вирішать, чи виносити питання про боротьбу з новим штамом на засідання Ради нацбезпеки і оборони.

Раніше глава комітету Верховної ради України з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив про те, що питання необхідних заходів безпеки щодо поширення штаму «Дельта» розглядатимуть на засіданні РНБО. Він також додав, що у зв'язку з цим комітет рекомендує повернути обов'язкове ПЛР-тестування на кордоні; посилити контроль карантинних обмежень; максимально прискорити вакцинацію; посилити аналітичну роботу; продовжити інтенсивну підготовку опорних лікарень до четвертої хвилі.

У Всесвітній організації охорони здоров'я повідомили про те, що цей штам вперше був зафіксований в Індії і потрапив уже в 92 країни. У ВООЗ відзначили, що цей штам викликає «особливе занепокоєння, оскільки заразніший і швидко поширюється по світу».