UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні немає жодної простроченої вакцини — Ляшко

За терміном придатності вакцин встановлено контроль

В Україні зараз немає жодної вакцини, термін придатності якої минув. Всі вакцини, крім китайської Coronavac, мають термін придатності до шести місяців. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю міністра охорони здоров'я Віктора Ляшко в ефірі одного з телеканалів.

За його словами, за терміном придатності встановлений контроль, і будь-яка прострочена вакцина буде відкликана та утилізована по всім встановленим вимогам.

«У нас ніякої вакцини, яка прострочена, не використовується. Є система Фармаконагляду, яка відстежує. Зараз вакцини, крім CoronaVac, мають термін придатності до 6 місяців. Ми уважно стежимо за цим і жодна вакцина, яку використовують до закінчення терміну придатності, не буде в обігу, вона буде відкликана і буде утилізована за встановленими вимогами», — заявив Ляшко.

Читайте також: В Ізраїлі планують утилізувати 80 тисяч доз вакцин Pfizer через закінчення терміну придатності

Раніше експерти Київської школи економіки (KSE) заявили, що в Україні залишаються близько 3 млн доз вакцини AstraZeneca, термін придатності якої спливає в жовтні й наприкінці листопада. При нинішніх темпах вакцинації весь запас можуть не встигнути використати вчасно.