UA / RU
Підтримати ZN.ua

В останні роки в Україні спостерігається стійка тенденція до зниження частоти абортів

Незважаючи на несприятливу економічну ситуацію в країні, українці вважають, що в ідеальній сім'ї повинно бути не менше двох дітей, і намагаються піклуватися про них.

В останні роки в Україні спостерігається стійка тенденція до зниження частоти абортів. За даними державної статистики, з 2000 по 2011 рік рівень абортів зменшився більш ніж вдвічі - з 34,1 на 1000 жінок фертильного віку до 14,5. Це випливає з даних Мультиіндикаторного кластерного дослідження домогосподарств (МІКС), що проводилося у співпраці з Держслужбою статистики з вересня 2012 року.

Як пише в статті для ZN.UA Алла Котляр, в 2012 році закінчилися абортами 14% вагітностей, що на 11% менше, ніж у 2007 році. Тим не менше, кількість абортів все ще більш високу, ніж у багатьох розвинених країнах.

Майже чверть респонденток мала досвід переривання вагітності (з них 58,2% робили аборт один раз, 37,2% - два-три і майже 5% - чотири і більше разів). Більшість народили за останні два роки українок під час вагітності обстежувалися у кваліфікованого медичного персоналу.

Незважаючи на несприятливу економічну ситуацію в країні, українці вважають, що в ідеальній сім'ї повинно бути не менше двох дітей, і намагаються піклуватися про них.

51,9% трьох-п'ятирічних українців відвідують організовані програми раннього розвитку. Майже з усіма (97,5%) дітьми до п'яти років дорослий член домогосподарства протягом трьох днів до проведення обстеження займався більш ніж чотирма видами діяльності, що сприяють навчання і підготовки до школи. Середнє число таких видів діяльності склало 5,7. Участь батька у них було дещо обмеженим. В одному або декількох видах діяльності брали участь 71,1% батьків. Окремо від свого рідного (біологічного) батька в домогосподарствах проживали 21,2% дітей.

Нагадаємо, результати комплексних клініко-лабораторних і функціональних обстежень дітей показали, що тільки 11 з 1000 обстежених дітей практично здорові, що становило лише 1,1%. У той же час, за даними офіційної статистики, цей показник становить 30%.

Мультииндикаторное кластерний дослідження домогосподарств (МІКС) є репрезентативним вибірковим обстеженням 12549 домогосподарств, де проживали 28658 осіб. На питання відповіли 8006 жінок і 3620 чоловіків. Крім того, 4379 опитувальників були заповнені на дітей у віці до 5 років. Дослідження містить інформацію про соціально-демографічної ситуації і стан здоров'я населення в країні.

Докладніше читайте у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Алли Котляр "Живемо, любимо і... б'ємо". !zn

Читайте також:

У світі майже 60 млн дітей не мають доступу до шкільної освіти

zn
В Україні всього лише 1,1% здорових дітей

Моз: в минулому році на кожні 5 пологів припадало 2 аборту

Профільний комітет Ради відхилив законопроект про заборону абортів