UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОБСЄ знову помітили важке озброєння в окупованому Донбасі

Спостерігачі місії продовжують фіксувати скупчення важкої техніки у бойовиків всупереч Мінськими угодами.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ знову зафіксувала наявність важкого озброєння в окупованому Донбасі, йдеться у звіті місії від 5 жовтня, опублікованому сьогодні.

Спостерігачі місії в черговий раз зафіксували розміщення важкого озброєння в порушення Мінськими угодами місць для його відводу.

"Безпілотний літальний апарат Спеціальної моніторингової місії помітив зосередження важкого озброєння на підконтрольних "ДНР" територіях. Безпілотник зафіксував 22 основних бойових танків у районі села Солнцево (59 км на північний схід від Маріуполя), три танки в районі Мічуріне (56 км на північний схід від Маріуполя), дві 122-міліметрові самохідні гаубиці 2С1 "Гвоздика" на північ від Староласпы (60 км на північний схід від Маріуполя) і два танки та іншої військової техніки в районі Комсомольського (73 км на північний схід від Маріуполя)", - наголошується в повідомленні.

На контрольованих урядом України територіях місія поруч з лінією дотику в різних місцях в Новотошковском помітила один нерухомий танк Т-64 і одну бойову машину піхоти БМП-2, яка була обладнана 120-міліметрових протитанкових керованих ракетним комплексом 9К111 "Фагот".

Крім того, спостерігачі ОБСЄ спостерігали за присутністю і переміщенням озброєння і військової техніки за межами відповідної лінії для їх відводу. На підконтрольних бойовикам "ЛНР" територіях місія помітила 12 нерухомих 122-міліметрових самохідних гаубиць 2С1 "Гвоздика" в районі селища Врубовский (22 км на південний захід від Луганська), сім 152-міліметрових гаубиць на буксирі 2А65 "Мста-Б" на тренувальному полігоні біля села Успенка (23 км на південний захід від Луганська), три танки Т-72 в районі Мирного (28 км на південний захід від Луганська) і три танки Т-64 на тренувальному полігоні в Круглику (31 км на південний захід від Луганська).

Читайте також: ОБСЄ допускає загрозу повторної ескалації конфлікту в Донбасі через бойові "навчання"

Як відомо, з 2-го жовтня в зоні антитерористичної операції незаконні збройні формування повністюдотримуються режиму припинення вогню. Трехсуточная тиша дозволила почати двосторонній процес відведення техніки і озброєння калібром менше ста міліметрів від лінії розмежування. Процес відведення озброєнь в зоні АТО займе 41 день.

Крім того, сьогодні глава МЗС України Павло Клімкін повідомив, що Путін погодився на доступ ОБСЄ до всієї території Донбасу.