UA / RU
Підтримати ZN.ua

Утримання ядерної зброї обійдеться Україні в десятки мільярдів доларів - Кравчук

Більш того, її наявність тільки підвищить градус конфлікту, побоюється він.

Відновлення ядерного статусу України - недоцільне і дуже витратний захід, вважає перший президент України Леонід Кравчук.

"За даними, якими я володію - на 1994 рік це було млрд. Зараз, напевно, у два рази більше", - сказав він в інтерв'ю "5 каналу".

Кравчук вважає, що такий крок зараз не принесе ніякої користі. Він підтримує позицію Вашингтона, який застеріг Київ від такого різкого повороту.

"тобто ми б сказали, що ми голі, сині і бідні, але будемо відновлювати ядерну зброю? І лякати ним. Кого? Росію! А Росія лякала б нас. Таким чином, наближення конфлікту стало б ще більш реальним", - сказав він.

Крім того, Кравчук нагадав, що відновлення ядерного статусу Україна порушить низку міжнародних договорів про непоширення такої зброї.

При цьому політик заявив, що "відчуває себе обдуреним", адже міжнародні партнери України не поспішають надати підтримку країні, коли та опинилася в складній ситуації.

"Ми здали ядерну зброю, а вони ведуть дискусії, давати нам гвинтівки", - обурився він.

Раніше в статті ZN.UA Деякі роздуми про Будапештський меморандум вже йшлося про низку труднощів, з якими доведеться зіткнутися Україні, якщо вона захоче повернути собі ядерний статус. Крім згаданих Кравчуком аргументів там говорилося і про те, що стратегія ядерного стримування сама по собі є архаїзмом і Україні потрібно займатися розвитком інших типів озброєння.