UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд схвалив проведення перепису населення у 2023 році

А перепис-2030 проводитиметься вже не класичним методом, а за електронними реєстрами.

Уряд на засіданні у середу, 9 грудня, ухвалив розпорядження  «Про проведення у 2023 році Всеукраїнського перепису населення», повідомив міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов.

Проєкт розпорядження підготувала і внесла на розгляд уряду Державна служба статистики.

«Черговий всеукраїнський перепис населення повинен надати об’єктивну інформацію про кількісний і якісний склад населення країни в цілому та на всіх рівнях її адміністративно-територіального устрою», - заявив Немчінов.

Результати перепису будуть джерелом інформації для формування державної політики з питань економічного та соціального розвитку, бюджетної політики і коротко- та довгострокових демографічних прогнозів.

За словами Немчінова, проведення перепису відклали на два роки – на 2023 рік, через епідемію коронавірусу та брак коштів у державному бюджеті.

Також вже розпочалась робота з підготовки перепису-2030, який проводитиметься реєстровим(комбінованим) методом. Зокрема, готуються зміни до деяких законів України, що врегулюють доступ статистичних служб до необхідних персональних даних, які містяться у національних електронних реєстрах.

Україна також вивчає міжнародний досвід про перепис на основі реєстрів, додав Немчінов. Держслужба статистики та Фонд ООН у галузі народонаселення проводять серію міжнародних вебінарів «Досвід та практики», учасники яких вивчають практичні аспекти переходу до перепису населення на основі реєстрів.

У Держслужбі статистики розповіли, як готуються до проведення перепису за реєстрами. Так, сьогодні відбувся останній захід із циклу онлайн-форумів «Перепис за реєстрами в Україні: виклики, можливості, подальші кроки», проведений спільно з Фондом народонаселення ООН в Україні.

«Протягом чотирьох вебінарів та онлайн-конференції експерти, науковці та статистики обговорили основні концепції електронного перепису та виклики, що постають при обранні такого способу вивчення населення країни. На заходах були представлені практичні інструменти проведення якісного перепису на основі реєстрів та досвід країн, які вже провели такі переписи», - йдеться у повідомленні.

Серед спікерів були: Олег Немчінов (Кабінет міністрів), Ігор Вернер (Держстат), Хайме Надаль (Фонд ООН у галузі народонаселення), Діана Белтадзе (Євростат), Фіона Уіліс-Нуньез (ЄЕК ООН), Ерік Шульте Нордхольт (Статистична служба Нідерландів) та багато інших фахівців.

За результатами заходів було підписано спільну заяву про створення робочої групи, що опікуватиметься розробкою комплексного проєктного документа на підтримку переходу України від традиційного перепису населення до перепису за реєстрами до 2030 року.

Читайте також: Стало відомо, коли в Україні можливе проведення перепису населення

Нагадаємо, 15 січня на той час міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив про завершення електронного перепису населення. Попри те, що онлайн на пробний перепис зареєструвався лише 1% українців, а сам перепис критикували за можливу фальсифікацію результатів, в уряді не були впевнені в необхідності проведення традиційної перепису.

Головним аргументом прихильників електронного перепису – з використанням реєстрів – була економія бюджетних коштів (близько 3 млрд гривень). Однак традиційний перепис дозволяє отримати інформацію, яку електронний дати не може. Без нього неможливо грамотно вибудувати мовну політику, політику доходу, міграційну політику; дізнатись про ситуацію на окупованих територіях; скоригувати вимоги до дитсадків і підхід до боротьби з безробіттям.

Докладніше про те, чому електронний перепис не може стати альтернативою традиційному, читайте в матеріалах Алли Котляр «Як не завалити перепис. Материнські поради» та «Перепис населення або підрахунок поголів'я» для ZN.UA.