UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уряд дозволив позбавляти ступеня бакалавра та магістра за плагіат у наукових роботах

Міністр освіти Сергій Шкарлет, у чиїх роботах знаходили академічний плагіат, привітав це рішення.

Уряд на засіданні у четвер, 26 серпня, ухвалив порядок позбавлення ступенів бакалавра та магістра у разі виявлення у науковій роботі плагіату, повідомляє МОН України.

Дія порядку поширюватиметься на рішення про присудження ступенів вищої освіти «молодший бакалавр», «бакалавр» і «магістр» та присвоєння відповідних кваліфікацій. Порядок визначає процедури:

Контроль за забезпечення дотримання вимог академічної доброчесності покладено на заклади вищої освіти, порядок виявлення та встановлення фактів академічного плагіату встановлюватиметься вченими радами університетів. Система контролю має містити:  

Перевірка інформації про порушення академічної доброчесності та прийняття відповідного рішення триватиме не довше двох місяців. Скасовувати рішення про присудження ступеню має лише той університет, який присудив його, або є правонаступником закладу-присуджувача.

На основі експертного висновку університет може або ухвалити рішення про позбавлення ступеню, або про відсутність підстав для позбавлення ступеню. Особа, яку підозрюють у плагіаті, має право добровільно відмовитися від ступеня до подання експертного висновку.

У разі скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти диплом про вищу освіту та документи, видані на його основі, будуть недійсними.

«Урядом ухвалено важливе рішення, а саме – створення правових умов, які будуть стимулювати здобувачів освіти дотримуватись академічної доброчесності та нести відповідальність у разі порушень. Відтепер на державному рівні чітко визначені процедура ухвалення рішення про скасування ступеня чи кваліфікації фахівця й коло уповноважених на такі дії суб’єктів», - зазначив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

У науковому доробку самого міністра також знаходили плагіат. Наявність запозичень у трьох наукових роботах Сергія Шкарлета підтвердили експерти Комітету з питань етики НАЗЯВО та міжнародні фахівці. Однак Шкарлет подав позов до Окружного адміністративного суду Києва, який визнав, що перевірка робіт начебто була незаконною.

Читайте також: Наукову статтю замовляли? Отримайте й розпишіться

На сьогодні в Україні немає інструментів, які б дозволили боротися з плагіатом. П’ять років тому Кабмін ухвалив постанову №567 , якою вилучив розділ про позбавлення ступенів із «Порядку присудження наукових ступенів». 

У 2019 році НАЗЯВО спільно з громадськістю розробили проєкт «Порядку скасування рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня». Але з літа 2019 року його розгляд так і не розпочався. Докладніше про проблему академічної безвідповідальності в України читайте у статті Світлани Благодєтєлєвої-Вовк «Плагіат: чому за це нікого не карають» у ZN.UA.