UA / RU
Підтримати ZN.ua

УМПД запустила відеокурс на тему інтернатів та реформи деінституціалізації

Курс безоплатний та доступний на сайті "Знай Де-І".

Громадська спілка "Українська мережа за права дитини" (УМПД) запустила відеокурс на тему інтернатів та реформи деінституціалізації під назвою "Інституційний догляд — чому потрібен інший підхід?". Він є безоплатним та доступний на сайті "Знай Де-І".

Читайте також: Прийняття законопроєкту №9042-1 може залишити частину постраждалих унаслідок війни дітей без соціального захисту — УМПД

"З року в рік до свят волонтери збирають гроші на подарунки дітям в інтернатах. Дітей з особливими освітніми потребами відправляють на спеціальне навчання в закриті школи, роз’єднуючи з родинами. Діти опиняються в інтернатах заради нібито якісного догляду. Та чи дійсно це йде їм на користь? Чи змінюється щось в житті дитини? Чи такий догляд є ефективним використанням коштів держави?  Чисельні дослідження і міжнародні практики доводять, що ні. А ми в "Українській мережі за права дитини" готові в цьому переконувати інших", — розповіла голова УМПД та програмна директорка МБО "БФ "СОС Дитячі Містечка" Україна" Дар’я Касьянова.

Відеокурс містить шість тем, а лекції супроводжуються конспектами та жестовим перекладачем. У ньому лектори відповідатимуть на такі питання: 

Курс супроводжують відомі лектори. Це, зокрема, співачка та публіцистка Олександра Кольцова, директорка зі зв’язків з громадськістю та комунікацій SCM Наталія Ємченко, голова правління ГС "Ліга сильних" Уляна Пчолкіна та багато інших. 

Раніше "Українська мережа за права дитини" створила онлайн-ресурс "Знай Де-І", який присвячений реформі системи догляду та підтримки дітей. На сайті пояснюють ключові аспекти реформи деінституціалізації — процесу переходу від інтернатного виховання до сімейних та індивідуальних форм догляду.