UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні потрібен мир, але чи допоможуть в цьому миротворці? - WP

Якщо "блакитні каски" з'являться в Донбасі, це в першу чергу піде на користь містам на лінії зіткнення.

Щойно сонце сідає, в Мар'їнці починаються артилерійській обстріли. Місто, яке було передмістям Донецька, тепер на лінії фронту війни на Сході України. Тут, як і в інших місцях на передовій, бої починаються, коли міжнародні спостерігачі закінчують робочий день і йдуть додому.

Про це на сторінках Washington post пише Аян Бейтсон, додаючи, що щоденна реальність в Мар'їнці стала нестерпною. Навіть діти тут вчаться, як розрізняти міни і снаряди, які не вибухнули. Всі перемир'я були порушені майже одразу після їх ухвалення. Захоплення нових територій вже давно не відбувається, але бої все одно майже постійні.

І от 5 вересня російський президент Володимир Путін раптом скзаав журналістам, що готовий підтирмати миротворчу місію ООН в Донбасі. Президент України Петро Порошенко вже давно просить відправити "блакитні каски" на схід своєї країни. Але опір Росії постійно заважав втілєнню цього задуму. Сьогодні Порошенко на Генеральній асамблеї ООН знову збирається закликати відправити миротворців в Донбас.

Автор зауважує, що миротворча місія може потенційно розвести сторони конфлікту і додати сили спостерігачам ОБСЄ. Миротворці не закінчать війну, але вони можуть покращити життя сотень тисяч людей, змусивши сторони дотримуватися перемир'я.

Коли "блакитні каски" ступлять на українську землю, буде залежати від переговорів між Україною і Росією. Жодна місія не відбудеться без згоди Києва і рішення Москви не накладати своє вето. Але сторони дуже по-різному зараз дивляться на ідею. Путін пропонує дуже вузький мандат для миротворців, який обмежиться лише розмішенням сил на лінії зіткнення. Україна ж наполягає на присутності миротворців ООН на всіх захоплених територіях, а також на ділянці кордону, через який Росія перекидає війська і зброю. Довіри між Києвом і Москвою фактично не існує.

Але якщо миротворча місія таки буде погоджена хоч колись, Мар'їнка і інші міста на лінії зіткнення будуть першими, кому це піде на користь.

Раніше видання Frankfurter Allgemeine писало, що Путін хоче, щоб миротворці ООН захищали бойовиків від України. Саме тому багато хто на Заході і в Києві вважає "миротворчі" ініціативи Росії пасткою.

Раніше повідомлялося, що другий президент України Леонід Кучма проти пропозиції Росії щодо миротворців ООН. За його словами, в такому форматі, коли "одні миротворці охороняють інших", а не людей в Донбасі, місія не вирішить проблему.

У свою чергу, екс-прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер зауважив, що на пропозицію Росії щодо миротворців треба дивитися тверезо. Варто розуміти, що вона означає. Чи це прояв бажання Москви домовлятися про мир, чи просто черговий маневр.

Подібну позицію на саміті YES вчора висловив і екс-Держсекретар США Джон Керрі. Він зауважив, що у випадку пропозиції РФ щодо миротворців в Донбасі треба переконатися, що це не пастка.