UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна розглядає питання можливого відключення ОРДО від енергопостачання - Тука

Заступник голови МінВОТ попередив про можливі дії у відповідь з боку бойовиків після припинення постачань електроенергії до ОРЛО.

Питання про припинення енергопостачання окупованих районів Донецької області в даний момент обговорюється, проте не стоїть так гостро, як у Луганській області, заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

"Заборгованість Донецької обл. становить 5,8 млрд, а з них трохи менше 500 млн – це заборгованість споживачів на неконтрольованій території. У Донецькій обл. разюча диспропорція... Питання можливого відключення розглядається, але не стоїть так гостро, як в Луганській області", – заявив він у коментарі "112 Україна".

заступник Міністра також зазначив, що останнім часом оплата за електроенергію з ОРДО не ведеться.

Відповідаючи на питання про те, чи відновиться постачання електроенергії до ОРЛО після погашення заборгованості, заступник міністра зазначив, що навколо окупованих територій виникла складна ситуація.

"Виходячи з того, що зараз припинені будь-які господарчі відносини з неконтрольованими територіями, говорити про якісь перспективи погашення існуючої заборгованості було б занадто оптимістично. На жаль, я повинен констатувати, що з моєї точки зору це може призвести до відключення на постійній основі", – підкреслив він.

Тука допускає, що бойовики можуть вжити заходів у відповідь на відключення електроенергії.

"Я особисто зробив три офіційні листи про попередження про можливі негативні наслідки таких дій... Єдина лінія електроживлення, яка залишилася неушкодженою і завдяки якій подається електроенергія із Щастинської станції на всю територію Луганської області, ця лінія електроживлення в декількох ділянках йде просто по лінії розмежування. Аби знешкодити цю лінію, досить просто зробити влучний постріл по ізолятору із снайперської гвинтівки і потім не давати можливості ремонтним бригадам вийти на лагодження. Таким чином вся Луганська область може опинитися в заручниках від позиції терористів", – попередив заступник міністра.

Чиновник також зазначає, що ОРЛО може частково забезпечити свої потреби в електроенергії за рахунок РФ.

"Не в повному обсязі, а частково вони так і роблять. Є лінія електроживлення, яка йде на Луганщину з Росії. Але в повному обсязі вона не здатна забезпечити Луганщину електроенергією", - уклав Тука.

Як повідомлялося, українські енергетики вирішили з 25 квітня припинити поставки електроенергії в окуповані райони Луганської області.

Раніше Тука повідомляв, що заборгованість Донецької та Луганської областей за електроенергію досягла, в загальній складності, 11 мільярдів гривень.