UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці зможуть подорожувати до Маврикій: уряд підпише угоду про безвіз

Для цього потрібно також провести низку внутрішньодержавних процедур.

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт угоди про безвізовий режим  з  Республікою Мавкрикій та уповноважив посла України у Південно-Африканській республіці Абравітову Любов підписати цю угоду,  інформує Урядовий портал.

«Це перший крок до запровадження безвізового режиму, після якого Україна та Маврикій мають підписати угоду та провести низку внутрішньодержавних процедур», – йдеться в повідомленні.

Проект Угоди передбачає запровадження безвізового режиму для взаємних поїздок громадян України та Республіки Маврикій строком до 90 днів протягом 180 днів.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба  зазначив, що МЗС підготувало угоду про безвіз із Маврикієм.

Кулеба наголосив: «Сьогодні ми схвалили її на засіданні уряду. Попереду — підписання угоди та низка інших процедур, але результат буде один: додатково розширимо свободу подорожей для українців».

Як повідомлялося раніше, Європейська комісія оприлюднила  четвертий моніторинговий звіт щодо відповідності України критеріям візової лібералізації у рамках механізму призупинення безвізу. Та цього разу він виявився особливим. Зокрема через вимогу ЄС заборонити громадянам України мати два чинні закордонні паспорти, ба більше, скасувати один паспорт тим, хто вже має їх два.

Вимога ЄС у разі виконання безпосередньо зачепить інтереси мільйонів громадян України, які втратять можливість подорожувати під час отримання віз (а ці процедури можуть тривати місяцями), і тисяч українців, які вже мають два паспорти і в разі "закриття" одного з них втратять усі відкриті на нього візи. Нагадаємо, що у світі є принаймні 70 країн і територій, для відвідання яких громадянам України потрібна віза.

Читайте також: Данія відновила безвіз для українців

Чим  вимога ЄС заборонити громадянам України мати два чинні закордонні паспорти може обернутися для України та Європи, читайте в статті Павла Кравчука « Україна—ЄС: "Два паспорти мої, два паспорти…"».